Чобанов: Не трупаме дълг, за разлика от Дянков аз се грижа за хората

31924
Чобанов: Не трупаме дълг, за разлика от Дянков аз се грижа за хората
Снимка: БГНЕС

Към края на март 2013 външният дълг беше 14,4 млрд. лева, а към края на годината той е вече 14,1 млрд. лева. Взехме дълг от 1 млрд. лева, за да върнем стари задължения и удължихме падежите на някои давания. Това заяви в предаването „Лице в лице” на bTV финансовият министър Петър Чобанов.

По думите му през миналата година правителството е подобрило нетната позиция на България със 150 млн. лева. Чобанов обясни и защо в бюджета за 2014 година е заложена горна граница от 4,4 млрд. лева дълг. Финансовият министър каза, че 1,3 млрд. лева ще бъдат използвани за погасяване на стар дълг, чийто падеж изтича тази година. 1,7 млрд. лева ще се използва за погасяване на доларов дълг, чийто падеж изтича в началото на следващата година, а 1,4 млрд. лева ще се използват за финансиране на бюджетен дефицит. Така че увеличение на дълга няма да има – това е лъжа, обясни министърът.

По-високи заплати в администрацията, но на цената на нови съкращения

В администрацията ще има по-високи заплати, но цената за това са нови съкращения, обяви министърът на финансите Петър Чобанов. През 20...

Според Чобанов ситуацията в Агенция „Митници” се подобрява. Само за последните 20 дни имаме хванати две големи пратки незаконни цигари. Процесът се задвижва, а г-н Павел Тонев (бел. ред. – новият шеф на Агенция „Митници”, за когото бяха припомнени доста нелицеприятни случаи) постепенно подобрява ситуацията – той е митничар с опит, заяви финансовият министър. Той уточни, че във вида, в който съществува данъчната система у нас, няма нужда от корекции. Над 76% от задъжените данъчно лица се издължават на хазната – това е висок процент, уточни финансист номер едно на България.

Чобанов коментира накратко и предшественика си Симеон Дянков. Финансовият министър каза, че Дянков само на пръв поглед е бил „стиснат”. Дянков прехвърляше за следващата година задължения, не плащаше ДДС, взе здравните вноски към НЗОК за текущи разходи – това бяха големи грешки. Финансовата дисциплина не може да е самоцел, тя трябва да е съчетана с икономически растеж. Грижата за хората е основната разлика между мен и Дянков, завърши Петър Чобанов. Той беше категоричен, че бизнесът почва да се доверява все повече на държавата.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика