X
 
 

Чуждите инвестиции у нас достигнаха 1.2 млрд. евро

3394
Чуждите инвестиции у нас достигнаха 1.2 млрд. евро
Снимка: iStock

Преките чуждестранни инвестиции в България възлизат на 1.27 млрд. евро за първите единадесет месеца на миналата година, сочат предварителните данни на Българската народна банка. Това е спад от 46.5% спрямо същия период на предходната 2020 година, когато сумата възлизаше на 2.38 млрд. евро. Конкретно за месец ноември нетният поток на преките инвестиции в страната достига 130.6 млн. евро. Това представлява приблизително двойно увеличение спрямо същия месец на предходната година, когато нетният поток възлизаше на 64.9 млн. евро.

Благодарение на повишението през месец ноември, годишният спад на чуждестранните вложения се свива до ниво под 50%. За сравнение, към края на месец август тази година, понижението достигаше 61%. Размерът на чуждите инвестиции за периода януари-ноември се равнява на 1.9% от брутния вътрешен продукт на страната.

Данните за чуждите инвестиции в страната са предварителни, което означава, че могат да претърпят значителни изменения в ревизирания си вариант.

Най-големите нетни положителни потоци по преки инвестиции в страната за януари – ноември 2021 г. са от Люксембург (369.2 млн. евро), Германия (298.8 млн. евро) и Белгия (169.4 млн. евро), а най-големите нетни отрицателни потоци са към Русия (244.1 млн. евро) и Швейцария (78.6 млн. евро).

Нетният поток от инвестиции на чуждестранни лица в недвижими имоти е отрицателен в размер на 7.5 млн. евро, при отрицателен нетен поток от 0.9 млн. евро за януари – ноември 2020 година.

Дяловият капитал (преведени/изтеглени парични и апортни вноски на нерезиденти в/от капитала и резервите на български дружества, както и постъпления/плащания по сделки с недвижими имоти в страната) е положителен и възлиза на 15.9 млн. евро за януари – ноември 2021 година. Той е по-малък с 255.4 млн. евро от този за януари – ноември 2020 г., който е положителен в размер на 271.3 млн. евро.

По предварителни данни, статия Реинвестиране на печалба (показваща дела на чуждестранните инвеститори в текущата печалба или загуба на дружеството на база на счетоводни данни за финансовия резултат) е положителна и възлиза на 1.346 млрд. евро, при положителна стойност от 832.7 млн. евро за януари – ноември 2020 г.

Чуждите инвестиции у нас намаляват наполовина

Преките чуждестранни инвестиции в България намаляват с 50.7% на годишна база, като достигат 1.14 млрд. евро към края на месец октомври ...

Нетният поток по подстатия Дългови инструменти (промяната в нетните задължения между дружествата с чуждестранно участие и преките чуждестранни инвеститори по финансови, облигационни и търговски кредити) е отрицателен и възлиза на 84.8 млн. евро, при положителна стойност от 1.283 млрд. евро за януари – ноември 2020 година.

По предварителни данни нетният поток на преките инвестиции в чужбина за януари – ноември 2021 г. възлиза на 148.8 млн. евро (0.2% от БВП), при 181.6 млн. евро (0.3% от БВП) за януари – ноември 2020 г. През ноември 2021 г. нетният поток е отрицателен и възлиза на 16.2 млн. евро, при положителна стойност от 14.4 млн. евро за ноември 2020 година.

 

*БНБ публикува месечни данни за нетния поток на преките инвестиции за съответния месец, които включват всички трансакции, извършени през отчетния период. Нетният поток е отчетен съгласно принципа на първоначалната посока на инвестицията.

Още от ИКОНОМИКА:

Розоберът в Карловско е под въпрос

Над 646 000 посещения на чужденци в България през април: От кои държави идват най-много у нас?

Плащаме средно по 198 лева за туризъм у нас и тройно повече за почивка в чужбина

KBC Груп откри иновативна зала с високотехнологично оборудване в Технически университет – Варна

Икономист: Има недобре функциониращ пазар на горивата у нас

За какво да внимаваме, когато разглеждаме обяви онлайн?

Нова рекордна година за Lenovo – 2021 прескочи бариерата от 70 милиарда долара приходи, достигайки 2 милиарда долара нетна печалба

Към кои държави Европа изнася най-много отпадъци?

КЕВР направи важна стъпка за стартиране на газовата връзка с Гърция от 1 юли

Пламен Димитров: Повечето мерки на правителството не са добри

Етикети:

Най-важното за коронавируса четете тук
Заедно можем!
Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд ЕООД

IBAN: BG53UBBS80021021528420

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика

Последно в Актуално