Чуждите инвестиции у нас намаляват наполовина

3993
Чуждите инвестиции у нас намаляват наполовина
Снимка: iStock

Преките чуждестранни инвестиции в България намаляват с 50.7% на годишна база, като достигат 1.14 млрд. евро към края на месец октомври тази година, сочат предварителните данни на Българската народна банка. За сравнение, през същия период на миналата година размерът на нетния поток на чужди вложения у нас възлизаше на 2.32 млрд. евро. Настоящият размер на чуждите инвестиции се равнява на 1.7% от брутния вътрешен продукт на страната, спрямо 3.8% от БВП преди година.

Конкретно за месец октомври, преките чуждестранни инвестиции възлизат на 238.5 млн. евро. Това е близо 100% ръст спрямо същия месец на миналата година, когато нетният поток достигаше 119.4 млн. евро. Годишното понижение в потока на чуждите инвестиции намалява, тъй като през предходния месец септември годишният спад възлизаше на 61.3%.

Данните на БНБ за потока на преките чуждестранни инвестиции са предварителни, което означава, че могат да претърпят съществени изменения при последващи ревизии. Потокът на чуждите вложения за периода януари – октомври 2020 година е на база ревизирани данни.

Най-големите нетни положителни потоци по преки инвестиции в страната за периода януари – октомври 2021 г. са от Люксембург (364.5 млн. евро), Германия (290.4 млн. евро) и Белгия (167.3 млн. евро), а най-големите нетни отрицателни потоци са към Русия (244.2 млн. евро) и Швейцария (79.7 млн. евро).

 

Нетният поток от инвестиции на чуждестранни лица в недвижими имоти е отрицателен в размер на 7.4 млн. евро, при отрицателен нетен поток от 0.1 млн. евро за януари – октомври 2020 година.

Дяловият капитал (преведени/изтеглени парични и апортни вноски на нерезиденти в/от капитала и резервите на български дружества, както и постъпления/плащания по сделки с недвижими имоти в страната) е отрицателен и възлиза на 38.4 млн. евро за раглеждания период. Дяловият капитал намалява с 202.7 млн. евро на годишна база, тъй като преди година възлизаше на 164.3 млн. евро.

Драстичен спад на чуждите инвестиции у нас през тази година

Преките чуждестранни инвестиции в България възлизат на 852.6 млн. евро за първите девет месеца на настоящата 2021 година, сочат предвар...

По предварителни данни, статия "Реинвестиране на печалба" (показваща дела на чуждестранните инвеститори в текущата печалба или загуба на дружеството на база на счетоводни данни за финансовия резултат) е положителна и възлиза на 1.304 млрд. евро, при положителна стойност от 782.3 млн. евро за януари – октомври 2020 година.

Нетният поток по подстатия "Дългови инструменти" (промяната в нетните задължения между дружествата с чуждестранно участие и преките чуждестранни инвеститори по финансови, облигационни и търговски кредити) е отрицателен и възлиза на 121.9 млн. евро, при положителна стойност от 1.375 млрд. евро за януари – октомври 2020 година.

По предварителни данни нетният поток на преките инвестиции в чужбина за януари – октомври 2021 г. възлиза на 165 млн. евро (0.3% от БВП), при 167.2 млн. евро (0.3% от БВП) за януари – октомври 2020 г. През октомври 2021 г. нетният поток е отрицателен и възлиза на 4.8 млн. евро, при положителна стойност от 33.9 млн. евро за октомври 2020 година.

 

*БНБ публикува месечни данни за нетния поток на преките инвестиции за съответния месец, които включват всички трансакции, извършени през отчетния период. Нетният поток е отчетен съгласно принципа на първоначалната посока на инвестицията.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Петролната асоциация: Цената на горивата няма да скочи над 3 лв.

България единствена в ЕС прибързано е приела глобалния 15% данък

Психиатър: Щетите от хазарта са като при хероина и кокаина

Хампарцумян: Безплодни са усилията да регулираме цената на хляба дългосрочно

ОИСР с изненадваща прогноза за българската икономика

Разрешенията за строеж на нови жилищни сгради се увеличават в началото на годината

"Разумна мярка, която трябва да стане постоянна": Мариана Кукушева за нулевото ДДС на хляба и брашното

Световни лидери в строителството на енергийната инфраструктура искат да изграждат Вертикалния газов коридор у нас

Преобразуването на опасни отпадъци в ресурси: Възможно ли е?

От изгодни технологични решения до ежедневни навици: Как да намалим своята екологична следа?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Пожелания за Гергьовден
Пожелания за Гергьовден

Всеки познава поне един човек с името Георги или Гергана, които празнуват имен ден на 6 май - ето кои са най-хубавите пожелания за Гергьовден. Най-хубавите...