X
 
 

Чуждите инвестиции у нас намаляват наполовина

3307
Чуждите инвестиции у нас намаляват наполовина
Снимка: iStock

Преките чуждестранни инвестиции в България намаляват с 50.7% на годишна база, като достигат 1.14 млрд. евро към края на месец октомври тази година, сочат предварителните данни на Българската народна банка. За сравнение, през същия период на миналата година размерът на нетния поток на чужди вложения у нас възлизаше на 2.32 млрд. евро. Настоящият размер на чуждите инвестиции се равнява на 1.7% от брутния вътрешен продукт на страната, спрямо 3.8% от БВП преди година.

Конкретно за месец октомври, преките чуждестранни инвестиции възлизат на 238.5 млн. евро. Това е близо 100% ръст спрямо същия месец на миналата година, когато нетният поток достигаше 119.4 млн. евро. Годишното понижение в потока на чуждите инвестиции намалява, тъй като през предходния месец септември годишният спад възлизаше на 61.3%.

Данните на БНБ за потока на преките чуждестранни инвестиции са предварителни, което означава, че могат да претърпят съществени изменения при последващи ревизии. Потокът на чуждите вложения за периода януари – октомври 2020 година е на база ревизирани данни.

Най-големите нетни положителни потоци по преки инвестиции в страната за периода януари – октомври 2021 г. са от Люксембург (364.5 млн. евро), Германия (290.4 млн. евро) и Белгия (167.3 млн. евро), а най-големите нетни отрицателни потоци са към Русия (244.2 млн. евро) и Швейцария (79.7 млн. евро).

 

Нетният поток от инвестиции на чуждестранни лица в недвижими имоти е отрицателен в размер на 7.4 млн. евро, при отрицателен нетен поток от 0.1 млн. евро за януари – октомври 2020 година.

Дяловият капитал (преведени/изтеглени парични и апортни вноски на нерезиденти в/от капитала и резервите на български дружества, както и постъпления/плащания по сделки с недвижими имоти в страната) е отрицателен и възлиза на 38.4 млн. евро за раглеждания период. Дяловият капитал намалява с 202.7 млн. евро на годишна база, тъй като преди година възлизаше на 164.3 млн. евро.

Драстичен спад на чуждите инвестиции у нас през тази година

Преките чуждестранни инвестиции в България възлизат на 852.6 млн. евро за първите девет месеца на настоящата 2021 година, сочат предвар...

По предварителни данни, статия "Реинвестиране на печалба" (показваща дела на чуждестранните инвеститори в текущата печалба или загуба на дружеството на база на счетоводни данни за финансовия резултат) е положителна и възлиза на 1.304 млрд. евро, при положителна стойност от 782.3 млн. евро за януари – октомври 2020 година.

Нетният поток по подстатия "Дългови инструменти" (промяната в нетните задължения между дружествата с чуждестранно участие и преките чуждестранни инвеститори по финансови, облигационни и търговски кредити) е отрицателен и възлиза на 121.9 млн. евро, при положителна стойност от 1.375 млрд. евро за януари – октомври 2020 година.

По предварителни данни нетният поток на преките инвестиции в чужбина за януари – октомври 2021 г. възлиза на 165 млн. евро (0.3% от БВП), при 167.2 млн. евро (0.3% от БВП) за януари – октомври 2020 г. През октомври 2021 г. нетният поток е отрицателен и възлиза на 4.8 млн. евро, при положителна стойност от 33.9 млн. евро за октомври 2020 година.

 

*БНБ публикува месечни данни за нетния поток на преките инвестиции за съответния месец, които включват всички трансакции, извършени през отчетния период. Нетният поток е отчетен съгласно принципа на първоначалната посока на инвестицията.

Още от ИКОНОМИКА:

За какво да внимаваме, когато разглеждаме обяви онлайн?

Нова рекордна година за Lenovo – 2021 прескочи бариерата от 70 милиарда долара приходи, достигайки 2 милиарда долара нетна печалба

Към кои държави Европа изнася най-много отпадъци?

КЕВР направи важна стъпка за стартиране на газовата връзка с Гърция от 1 юли

Пламен Димитров: Повечето мерки на правителството не са добри

Кампания за устойчивостта на кънтри мениджъра на KBC с първо място в PR Приз

Българската следа в газовата война между Русия и Германия

Енергиен експерт разказва: Имаме залежи от шистов газ, които ни решават проблема с "Газпром"

Енергиен експерт твърди, че няма нито една преведена рубла за получаване на газ

Красен Станчев: От гледна точка на домакинства и пенсионери инфлацията ще бъде поне 20%

Етикети:

Най-важното за коронавируса четете тук
Заедно можем!
Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд ЕООД

IBAN: BG53UBBS80021021528420

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Последно в Актуално