Чуждите инвестиции у нас нарастват със 177% към края на месец май

4058
Чуждите инвестиции у нас нарастват със 177% към края на месец май
Снимка: iStock

Преките чуждестранни инвестиции в България нарастват със 177% на годишна база през първите пет месеца на настоящата година, сочат предварителните данни на Българската народна банка. Така към края на месец май тази година, нетният поток на преките инвестиции у нас възлиза на 871.2 млн. евро, което се равнява на 1.1% от брутния вътрешен продукт на страната. За сравнение, през същия период на миналата година, нетният поток на чуждестранните вложения е достигал 313.9 млн. евро, което е с 557.4 млн. евро по-нисък резултат спрямо настоящата година.

Конкретно през май нетният поток е положителен в размер на 32.9 млн. евро, което е около четири пъти по-слаб резултат спрямо същия месец на 2021 година, когато чуждите инвестиции са достигали 117.1 млн. евро.

Според предварителните данни на БНБ нетният поток на преките чужди инвестиции у нас възлизаше на 653.2 млн. евро за първите четири месеца на годината след отрицателен поток през април в размер на 229.8 млн. евро. След ревизията на данните обаче, отрицателният поток през април се свива на 44.7 млн. евро, което води до по-високия положителен резултат към края на месец май тази година.

Трябва да се отбележи, че данните за нетния поток на преките инвестиции в страната са предварителни и подлежат на ревизии, което означава, че изложените резултати могат да претърпят изменение в бъдеще.

Най-големите нетни положителни потоци по преки инвестиции в страната за януари – май 2022 г. са от Нидерландия (533 млн. евро), Белгия (180.2 млн. евро) и Австрия (114.3 млн. евро), а най-големите нетни отрицателни потоци са към Люксембург (54 млн. евро) и Германия (50.3 млн. евро).

Нетният поток от инвестиции на чуждестранни лица в недвижими имоти е отрицателен в размер на 9.9 млн. евро (в т.ч. отрицателен поток от 7.8 млн. евро за Русия), при отрицателен нетен поток от 0.9 млн. евро за януари – май 2021 години. Данните вероятно отразяват продажбите на недвижими имоти у нас от руски собственици – тенденция, която настъпи в резултат на войната в Украйна и санкциите срещу Москва.

Дяловият капитал (преведени/изтеглени парични и апортни вноски на нерезиденти в/от капитала и резервите на български дружества, както и постъпления/плащания по сделки с недвижими имоти в страната) е положителен и възлиза на 88 млн. евро за януари – май 2022 г. Той е по-голям с 359 млн. евро от този за януари – май 2021 г., който е отрицателен в размер на 271 млн. евро.

Чуждите инвестиции у нас паднаха под 1 млрд. евро след отрицателен резултат за април

Размерът на преките чуждестранни инвестиции в България се свива значително на месечна база след отрицателен поток на чуждите вложения п...

По предварителни данни, статия Реинвестиране на печалба (показваща дела на чуждестранните инвеститори в текущата печалба или загуба на дружеството на база на счетоводни данни за финансовия резултат) е положителна и възлиза на 826.8 млн. евро, при положителна стойност от 930.1 млн. евро за януари – май 2021 година, сочат данните на БНБ.

Нетният поток по подстатия Дългови инструменти (промяната в нетните задължения между дружествата с чуждестранно участие и преките чуждестранни инвеститори по финансови, облигационни и търговски кредити) е отрицателен и възлиза на 43.6 млн. евро, при отрицателна стойност от 345.3 млн. евро за януари – май 2021 година.

По предварителни данни нетният поток на преките инвестиции в чужбина за януари – май 2022 г. възлиза на 109.7 млн. евро (0.1% от БВП), при 97.8 млн. евро (0.1% от БВП) за януари – май 2021 г. През май 2022 г. нетният поток е положителен и възлиза на 2.5 млн. евро, при положителна стойност от 35.1 млн. евро за май 2021 година.

 

*БНБ публикува месечни данни за нетния поток на преките инвестиции за съответния месец, които включват всички трансакции, извършени през отчетния период. Нетният поток е отчетен съгласно принципа на първоначалната посока на инвестицията.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Все по-близо до отлагане на пълната либерализация на пазара на ток

С гриф "секретно" и "поверително" са договори с еврофинансиране за 60 млн. лв.

Комисията по туризъм одобри промени за по-лесно наемане на чужди сезонни работници

Бивш социален министър се усъмни дали пенсионерите с минимална пенсия не получават и други доходи

Тристранката обсъжда обезщетенията при безработица

"Единственият път за вход на руски газ ще е през България": Илиян Василев за "Турски поток"

Росен Карадимов: Министерството на иновациите и растежа внася стратегията за развитие на ББР

България увеличава вноса на евтини млечни суровини от Украйна

Турският финансов министър: От юни се задава бърз спад на инфлацията

Три компании ще инвестират общо над 100 млн. лв. в Бургас

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com