X
 
 

Чуждите инвестиции у нас се свиха до 289 млн. евро към края на юни

2353
Чуждите инвестиции у нас се свиха до 289 млн. евро към края на юни
Снимка: iStock

Преките чуждестранни инвестиции в България се свиват осезаемо, сочат предварителните данни на Българската народна банка. Нетният поток на преките инвестиции в страната е положителен и намалява с 52.3% на годишна база до 289.2 млн. евро за първите шест месеца на 2022 година. За сравнение, през същия период на миналата година нетният поток е възлизал на 606.3 млн. евро, което е било с 317.1 млн. евро повече спрямо настоящия резултат.

Конкретно през месец юни потокът на чуждите инвестиции е отрицателен в размер на 138.6 млн. евро. През юни миналата година е бил отчетен положителен поток от 292.5 млн. евро. Данните на БНБ са предварителни, което означава, че подлежат на последваща ревизия.

Най-големите нетни положителни потоци по преки инвестиции в страната за януари – юни 2022 г. са от Австрия (164.8 млн. евро), Швейцария (122.9 млн. евро) и Вирджински острови (Британски) (107.2 млн. евро), а най-големите нетни отрицателни потоци са към Нидерландия (263.5 млн. евро) и Румъния (55.2 млн. евро).

Нетният поток от инвестиции на чуждестранни лица в недвижими имоти е отрицателен в размер на 11 млн. евро (в т.ч. отрицателен поток от 8.6 млн. евро за Русия), при отрицателен нетен поток от 2 млн. евро за януари – юни 2021 година. Данните отразяват тенденцията руски граждани да продават недвижимата си собственост в България.

Дяловият капитал (преведени/изтеглени парични и апортни вноски на нерезиденти в/от капитала и резервите на български дружества, както и постъпления/плащания по сделки с недвижими имоти в страната) е положителен и възлиза на 168 млн. евро за януари – юни 2022 година. Той е по-голям с 374.9 млн. евро от този за януари – юни 2021 г., който е отрицателен в размер на 206.9 млн. евро.

По предварителни данни, статия Реинвестиране на печалба (показваща дела на чуждестранните инвеститори в текущата печалба или загуба на дружеството на база на счетоводни данни за финансовия резултат) е положителна и възлиза на 306.3 млн. евро, при положителна стойност от 1.038 млрд. евро за януари – юни 2021 година, сочат данните на БНБ.

Чуждите инвестиции у нас нарастват със 177% към края на месец май

Преките чуждестранни инвестиции в България нарастват със 177% на годишна база през първите пет месеца на настоящата година, сочат предв...

Нетният поток по подстатия Дългови инструменти (промяната в нетните задължения между дружествата с чуждестранно участие и преките чуждестранни инвеститори по финансови, облигационни и търговски кредити) е отрицателен и възлиза на 185.1 млн. евро, при отрицателна стойност от 224.9 млн. евро за януари – юни 2021 година.

По предварителни данни нетният поток на преките инвестиции в чужбина за януари – юни 2022 г. възлиза на 131.1 млн. евро (0.2% от БВП), при 97.8 млн. евро (0.1% от БВП) за януари – юни 2021 г. През юни 2022 г. нетният поток е положителен и възлиза на 15.8 млн. евро, при положителна стойност от 0.02 млн. евро за юни 2021 година.

 

*БНБ публикува месечни данни за нетния поток на преките инвестиции за съответния месец, които включват всички трансакции, извършени през отчетния период. Нетният поток е отчетен съгласно принципа на първоначалната посока на инвестицията.

Още от ИКОНОМИКА:

Проф. Иван Станков: България има огромен нереализиран потенциал в биохраните

Как да изберем автомобил според обява в интернет?

tbi bank с водеща за пазара лихва по депозити до 3%

Икономическият министър: Износът на България за Бавария бележи рекорд

Само в два големи града у нас цените на жилищата изпреварват инфлацията

ЕЦБ ще вдига още лихвите за противовес на инфлацията

Ваня Григорова не очаква съпротива срещу новата линия на бедност - 504 лв.

Икономисти вещаят мрачни икономически перспективи пред Европа

ЕК одобри близо 85 млн. евро по програмата за сътрудничество

5G ULTRA мрежата и мобилните планове с безкрайни минути и мегабайти на А1 станаха „Продукт на годината“

Етикети:

Най-важното за коронавируса четете тук
Заедно можем!
Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд ЕООД

IBAN: BG53UBBS80021021528420

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика