Даниела Петкова: Започват проблеми с пенсионните фондове, ще е зле за НОИ

8372
Даниела Петкова: Започват проблеми с пенсионните фондове, ще е зле за НОИ
Снимка: БГНЕС

Три месеца след като всеки може да премести парите си за втора пенсия от частен фонд в държавен, вече се появиха проблеми. Ръководителят на най-големия частен пенсионен фонд у нас Даниела Петкова коментира, че парите на пенсионираните полицаи и военни, които са ги преместили с цел по-висока пенсия, не постъпват в предназначения за това фонд, информира БНР.

Освен това някои от тях не са удовлетворени от увеличението на пенсията си и искат да се върнат обратно към частен фонд, но това се оказва невъзможно. Даниела Петкова допълни, че това е очакван ефект за фондовете и той няма да дестабилизира бизнеса им, но ще бъде пагубен за състоянието на Националния осигурителен институт (НОИ).

НОИ с 2 нови е-услуги за пенсионерите

От 24 ноември Националният осигурителен институт (НОИ) допълни списъка с електронни услуги с две нови административни услуги, насочен...

"Очевидно е, че се търси краткосрочен ефект за сметка на дългосрочен дефицит. Това, което виждаме в бюджета на Фонд "Пенсии" за 2016 година, е, че се планира по-висок дефицит, отколкото беше предвиден за 2015 г., което означава, че и краткосрочният ефект липсва", каза Петкова.

Фондът, в който трябва да постъпват парите, все още не е създаден в НОИ. По закон той трябва да се създаде след 1-ви януари. "Затова ние бяхме изненадани, че толкова бързо започнаха да действат НОИ. Според мен това създава условия да се заведат много дела. Всъщност, имаме информация, че вече няколко са заведени от граждани", каза още тя.

През юли бяха приети промени в Кодекса за социално осигуряване (КСО), които позволяват да избираме да се осигуряваме за пенсия в НОИ или в частен пенсионен фонд. Народните представители приеха и възможност за промяна на осигуряване от допълнително задължително пенсионно осигуряване в универсален пенсионен фонд във фонд "Пенсии". Осигурените в универсален пенсионен фонд лица имат право да изберат да променят осигуряването си от универсален пенсионен фонд във фонд "Пенсии". 

 

Средната пенсия става близо 332 лв., разходите на НОИ се увеличават

През следващата година и пенсионерите, и разходите за пенсии ще се увеличат, информира БГНЕС. Минималните осигурителни прагове също ще...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com