ЕС измисли как да спира танкерите с руски петрол по незаконния им път към пазарите

10004
ЕС измисли как да спира танкерите с руски петрол по незаконния им път към пазарите
Снимка: iStock

Дания може да започне да инспектира и евентуално да блокира пътя на руски петролни танкери към пазарите, т.е. да предотвратява заобикаляне на санкциите на ЕС срещу Москва заради войната ѝ в Украйна.

Новината съобщи Financial Times на 15 ноември, позовавайки се на неназовани източници. Твърди се, че Копенхаген ще действа срещу руски петролни танкери, които оперират без западна застраховка. Някои от тях са избрали да действат по този начин, след като САЩ и техните съюзници наложиха ограничение на цената от 60 долара за барел върху руския износ на петрол.

Ден по-рано източници заявиха пред FT, че ценовият таван е почти напълно неефективен, тъй като руският петрол постоянно се търгува с над 20 долара над него. Западните компании обаче отказаха да предоставят застраховки на кораби, които не спазват ценовия таван. Над 90% от застрахователите са в страните от Г-7, а именно Групата на седемте и ЕС наложиха максималната цена от 60 долара за барел.

Още: Армията на САЩ купува руски петрол: Порталът е през Турция и Гърция

Проблемът със застраховките

Дания би могла да използва съществуващите международни закони, които позволяват на държавите да проверяват товарните кораби за предполагаеми нарушения на екологичните норми. Източници твърдят, че ЕС е загрижен, че незападните застраховки и особено фалшивите застраховки, които са открити на някои кораби, няма да покриват петролни разливи.

В резултат на това Копенхаген може да има основание да спира и да проверява руските нефтени танкери, а също така евентуално да им попречи да продължат пътуването си.

Още: ЕП след доклада за "Лукойл": Санкциите срещу Русия не са достатъчно строги

Съгласно Конвенцията на ООН по морско право, която регулира морския трафик, държавата може да "започне процедура, включително задържане на кораба", при наличие на "ясни обективни доказателства", че съществува потенциална заплаха за околната среда.

Снимка: iStock

Източници обаче твърдят, че планът ще зависи от капацитета на датските военноморски власти да спират и проверяват танкерите. Повдига се и въпросът какво ще направи Копенхаген, ако някой кораб откаже да спре в датските териториални води.

"Накратко, не проверяваме документи или кораби, които преминават или плават през проливите, освен ако това не е свързано с безопасността на морето", заяви говорител на датското отбранително командване.

Още: ЕС ще накаже Русия с 12-и пакет санкции след доклада за "Лукойл"

Дания може да отреже доста от парите на Путин

Блокирането на датските проливи или дори намаляването на достъпа на руските петролни танкери вероятно ще бъде значителен удар по експортния капацитет на Русия.

Целият руски нефт, превозван през Балтийско море - около 60% от общия износ на нефт по море - преминава през тесните датски проливи по пътя си към международните пазари, пише Financial Times.

Още: "1 млрд. евро за военния ковчег на Путин от България": "Лукойл" на прицел

На 14 ноември Международната агенция по енергетика (МАЕ) съобщи, че приходите от износа на руски петрол са намалели с почти 2,5% през октомври спрямо предходния месец, отчасти поради санкциите и други свързани с тях последици от ограничаването на цените.

Въпреки това приходите на Русия от износ на петрол през октомври все още са с почти 5,75 млрд. долара по-високи, отколкото през януари 2023 г. - т.е. малко след въвеждането на тавана на цените през декември 2022 г.

Европейският парламент отбеляза, че към август ЕС все още е изпращал на Русия 2 млрд. евро месечно за изкопаеми горива.

Още: Русия вдига забраната за износ на горива?

Сега ЕС всячески се опитва да спре заобикалянето на санкциите от страна на Русия, особено след като Центърът за изследване на демокрацията у нас публикува доклада за "Лукойл". Според информацията Москва е натрупала огромна печалба чрез бургаската рафинерия на компанията, избягвайки наказателните мерки, а продукти от руски петрол са достигали чак до САЩ. Европейската комисия обяви, че не разследва България.

Още: Законно е: Петролен милиард за Путин с любезната помощ на ЕК и България

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Съпруга на руски политик планирала да осинови отвлечено украинско момче, изоставила го заради болест

Русия почти не ползва Кримския мост за военни доставки: Украински данни

Първи член на британското кралско семейство е в Украйна от началото на войната (ВИДЕО и СНИМКИ)

Най-голямата финландска авиокомпания отменя полети заради заглушения от Русия GPS

Жертви и ранени след пореден руски удар в Харков

Пак мощен пожар в Подмосковието (ВИДЕО)

Естония няма да експулсира 6500 украински мъже с изтекли паспорти

Идеологът на Путин получи трибуна от Тъкър Карлсън, подобно на диктатора (ВИДЕО)

Нападение с ATACMS в Крим, расте броят на жертвите в Одеса (СНИМКИ)

Украйна тръгва на война с Европа, ако Путин я завладее: Предупреждение от Полша (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа