Депутатите приеха и измененията в Закона за земеделските земи

47672
Депутатите приеха и измененията в Закона за земеделските земи
Снимка: БГНЕС

Промените в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи бяха окончателно одобрени от Народното събрание. Измененията бяха внесени от проф. Светла Бъчварова и депутати от БСП, предаде БГНЕС.

Това беше тежък закон, който се отнася до собственици и ползватели на земеделски земи. В България собствениците на земеделски земи са около 2,5 млн. души, а ползвателите около 600 хил. души. С приемането на закона са решени два основни въпроса, заяви Бъчварова.

Първият се отнася до изискванията при покупка на земеделска земя, които, по думите й, досега са били "празен лист" в българското законодателство, като не е имало никакви ограничения кой и по какъв начин може да придобива българска земеделска земя.

Ограничението, което се предлага е за чуждестранни юридически лица, които са извън страните членки на Европейския съюз да не могат да купуват земеделска земя в България. "Това се прие с пълен консенсус", коментира Бъчварова. Законът разпорежда още, че офшорни дружества няма да имат право да придобиват българска земеделска земя.

Второто предложение беше свързано с покупката на земеделска земя от физически и юридически лица в рамките на ЕС в България и изискването те да са пребивавали поне 5 години в България, за да имат тази възможност, като освен това трябва да декларират доходите, с които купуват тази земя. Досега в законодателството нямаше абсолютни никакви изисквания, за разлика от разпоредбите в други европейски страни, където претенциите към купувачите са бил сред най-сериозните изисквания с цел земята да се обработва, посочи Бъчварова.

Вторият важен въпрос, решен с промените в закона, е възстановяването на справедливостта по отношение на предоставянето на пасища и ливади в държавния общински поземлен фонд. "След 2010 година се получиха редица изкривявания, при които фирми, които нямат нищо общо със земеделие, станаха потребители на огромни субсидии", каза Бъчварова. Промените са ориентирани към възможността животновъдите да получават пасища и ливади на база на броя на животните, който притежават и това да става без търг.

Над 70 български общини ще участват в Часа на Земята

На 29 март от 20.30 ч., със символично гасене на осветлението, светът за пореден път ще отбележи Часът на Земята – международна...

Според вносителите на промените чрез измененията животновъдството ще стане по-конкурентоспособно и животновъдите ще имат възможност да получават субсидии на единица площ.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com