Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Десетки милиарди евро: Изчислиха колко би струвало връщането на казармата в Германия

10 юли 2024, 14:45 часа • 4918 прочитания

Евентуално въвеждане на задължителна военна служба в Германия може да доведе до макроикономически разходи на стойност десетки милиарди евро. Това е заключението от проучване на мюнхенския икономически институт "Ифо", проведено по поръчка на Германското финансово министерство.

Три сценария

То разглежда разходите за военна повинност по три сценария. Ако наборната военна служба засегне цялата възрастова група (100 на сто), брутният национален доход ще се понижи с 1,6 на сто или под 70 милиарда евро. В случай че се приложат условията на старата военна повинност (под една четвърт от възрастовата група да подлежи на военна повинност), то икономическото производство може да спадне с 0,4 на сто или 17 милиарда евро. Ако само 5 на сто от възрастовата група са наборници, то спадът ще е от 0,1 на сто или 3 милиарда евро.

Още: Германски генерал предлага наборна военна служба за жените

"Наборната служба като част от задължителна социална година (програма за общественополезен труд, финансирана от правителството, в която участват младежи, бел. ред) ще доведе до икономически разходи на приблизително същата стойност като комбинираните средства от бюджета за отбрана и специалния фонд за Германските въоръжени сили през 2024 г.", заяви военният експерт на "Ифо" Марсел Шлепер.

Разходите възникват преди всичко, защото младите хора ще започнат да натрупват човешки капитал и активи по-късно, сочи още проучването, цитирано от БТА.

Алтернатива: По-високи заплати за войниците

"Като алтернатива на наборната военна служба би било по-разумно да се предоставят на германските въоръжени сили повече финансови ресурси, за да станат по-привлекателни като работодател. Например биха могли да плащат на войниците по-високи заплати", каза изследователят на "Ифо" Пану Путваара, директор на Центъра за международни институционални сравнения и изследване на миграцията.

Още: Германия планира да върне задължителната военна служба

Въпреки че подобно пазарно решение би натоварило националния бюджет, разходите по отношение на икономическата продукция биха били почти наполовина по-малко, отколкото при наборната военна служба: 37 милиарда евро вместо 70 милиарда евро (при 100-процентовия сценарий), 9 милиарда евро вместо 17 милиарда евро (при сценария от 25 на сто) и 2 милиарда евро вместо 3 милиарда евро (при сценария от 5 на сто). С това пазарно решение военните способности на Германските въоръжени сили биха нараснали при всеки сценарий в същата степен, както при наборната военна служба.

В допълнение разходите за наборна служба няма да бъдат равномерно разпределени в обществото, а ще бъдат поети от самите наборници. Военната служба принуждава наборниците да адаптират своите образователни и професионални планове.

Проучването намира отрицателни икономически последици за доходите и потреблението на наборниците до края на живота им. "Ако само малка част от възрастовата група трябваше да бъде наборна, това би породило значителни съмнения относно справедливостта на наборната служба с оглед на неравномерното разпределение на тежестта", казва Путваара. При пазарно решение с по-високи заплати, от друга страна, всички трябва да финансират по-високите държавни разходи по-равно. 

 

Пламен Иванов
Пламен Иванов Отговорен редактор
Новините днес