Джамбазки прати сигнал до ЕК заради френски закон, удрящ по превозвачите ни

709
Джамбазки прати сигнал до ЕК заради френски закон, удрящ по превозвачите ни
Снимка: БГНЕС

Евродепутатът и заместник-председател на ВМРО Ангел Джамбазки сигнализира Европейската комисия относно дискриминационен френски закон, засягащ правата и поминъка на хиляди български граждани. Той е изпратил въпрос до ЕК с искане за писмен отговор.

Според Джамбазки съществува "тревожна ситуация", която е породена от френски декрет, регулиращ командированите работници в сферата на транспорта. Новите мерки се отнасят до транспортните фирми, установени извън Франция, но извършващи превозваческа дейност на територията на страната и регулират нужните документи относно командироването на служители по време на контролна проверка.

ЕС разкритикува френския закон за минималната заплата срещу чуждестранните превозвачи

Европейската комисия разкритикува френския закон, който изисква от чуждестранните шофьори на камиони да получават френска минимална зап...

Според Джамбазки промените са насочени срещу интересите на българските предприемачи и нарушават основните права, върху които на теория се крепи ЕС. Промените са дискриминационни спрямо нашите превозвачи, защото пречат на свободната конкуренция и по този начин се стремят да изтласкат българските превозвачи от този пазар. Това е втори пореден опит за увреждане на интересите на българските предприемачи в сферата на превоза и спедицията, казва Джамбазки. Миналата година същото предложение бе направено в германския Бундестаг. Тогава, отново по сигнал на Ангел Джамбазки и с обединените усилия на европейски представители от други засегнати държави, основно Полша и Унгария, бе оказан натиск над немските власти за изтегляне на това предложение и защита на интересите на българските превозвачи.

Отделно от това, наши превозвачи сигнализираха, че френските власти все още не предоставят нужните формуляри за издаване на удостоверение за командировка. Това на практика прави невъзможно спазването на законодателството, а транспортните фирми са изправени пред противоречивата ситуация, в която ги очаква глоба от 750 евро заради липсата на изисквания документ.

Джамбазки коментира, че става дума за неприемливо нехайство на френската власти. Недопустимо е законът да влиза в сила след буквално два дена, а международните транспортни компании да не разполагат с изискваните им документи заради несвършена работа на френската администрация, смята той.

Тук става въпрос за създаване на пречки пред свободното движение на работници, стоки и услуги на територията на ЕС, което Комисията трябва да отчете и следва да предприеме необходимите мерки за санкциониране на френските власти, посочва заместник-председателят на ВМРО.

Международният съюз за автомобилен транспорт протестира пред ЕК заради заплатите за шофьорите

От 11.00 часа местно време пред Европейската комисия в Брюксел се провежда съвместен протест, организиран от асоциации на превозвачите ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика