ДКЕВР инициира проверки във ВЕИ сектора

40185
ДКЕВР инициира проверки във ВЕИ сектора
Снимка: Getty Images/Guliver

ДКЕВР инициира проверки във ВЕИ сектора, които все още не са завършили, като междинните доклади индикират проблеми, които са в процес на анализ за извършени нарушения. Това съобщиха от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране по повод доклада на Международната банка за възстановяване и развитие (Световната банка), в който се посочват редица проблеми в енергийния сектор в България.

В тази връзка ДКЕВР предприема редица мерки. Сред нарушения във ВЕИ сектора комисията отчита, че големи ветропаркове са продавали електрическа енергия преди въвеждане в експлоатация; множество малки централи, финансирани по мярка 311 и мярка 312 от ПРСР, са сключвали договори с крайните снабдители на пълната преференциална цена. Не е постъпила информация от ЕБВР за централи, подпомагани по европейски схеми;. Документи от ДНСК съдържат данни за едни производствени мощности, докато в документите за присъединяване към ЕРП се съдържат по-големи мощности. Установени са и други разминавания в документи от ДНСК с тези в ЕРП. Според проверките голям брой централи, въведени в експлоатация през месец юни 2012 г., започват да издават фактури за произведена електрическа енергия след 4, 5, 6 и повече месеци – индикация, че тези централи може да не са били изградени към датата на въвеждане в експлоатация. Установени са липса и непредоставяне на документи за съгласуване с преносното предприятие на условията за присъединяване на централи, присъединени към разпределителната мрежа. Има разминавания на номера на документи издадени от ДНСК и тези съдържащи се в досиетата на централите в ЕРП. Установено нарушение на изискванията на чл. 30, ал. 5 от ЗЕВИ, по силата на което производители на електрическа енергия с инсталирана мощност над 30kw предават данни в реално време на разпределителното предприятие. ДКЕВР констатира, че сключвани са договори за изкупуване на електрическа енергия преди получаване на разрешение за ползване (изменение на ЗЕВИ 10.04.2012 г.), катко и че за някои централи няма сключвани договори за достъп.

Шефът на ДКЕВР не смее да каже, че токът ще поскъпне наесен

Нека не се лъжем – промяна на цената на тока ще има. Това повтаряше непрекъснато председателят на ДКЕВР Боян Боев след днешното з...

Във връзка с опасенията на Световната банка относно липсата на достатъчно технически и финансов капацитет в ДКЕВР, за да изпълни своите задължения, комисията е предприела действия относно изменението на съществуващото законодателство в частта му за структурата и функциите на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране. Предложената редакция относно бюджета на националния регулаторен орган, се изразява в неангажиране на никакъв ресурс от държавния бюджет в бъдеще, като ДКЕВР формира разходната част на бюджета си, в зависимост от приходите си от лицензионна дейност. С предлаганите изменения се въвеждат гаранции ДКЕВР да разполага с необходимите човешки ресурси, които са предпоставка за ефективно осъществяване на нейните правомощия. Също така, в доклада на Европейската комисия се посочва, че експертите от ДКЕВР често напускат работа поради неатрактивни заплати. Ограничение за адекватно възнаграждение на служителите на ДКЕВР е Наредбата за заплатите на служителите в държавната администрация.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика