ДКЕВР носи вината за състоянието на енергетиката ни, казват производителите на зелена енергия

5654
ДКЕВР носи вината за състоянието на енергетиката ни, казват производителите на зелена енергия

Не ВЕИ производителите и не зелената енергия са виновници за цените на тока и за състоянието на енергетиката ни, а ДКЕВР. Това становище изразиха в студиото на bTV председателят на Българската фотоволтаична асоциация (БФА) Никола Газдов и социологът Иво Христов.

Като пример за твърдението си двамата посочиха факта, че Европейската комисия води дело срещу страната ни заради липсата на либерализиран енергиен пазар, а същевременно председателят на ДКЕВР и бивш заместник-министър на енергетиката Евгения Харитонова казва, че либерализацията няма да ни помогне. А ако ЕК спечели, то ще ни глобяват дневно с по 16 хил. евро, припомнят Газдов и Христов.

Евродепутати: ЕК да вземе отношение за такса "зелена енергия" в България

Евродепутати изпратиха писмо, в което се изразява загриженост от разпространяването на практиката за създаването на пречки пред разви...

Нека се замислим каква е причината г-жа Харитонова, която има дълъг опит в енергийния сектор, да казва, че либерализацията няма да ни помогне, коментира председателят на БФА. Той изтъкна, че основната причина са годините на безхаберие от страна на ДКЕВР и поддържането на изкуствено статукво в енергийния сектор в полза на едни и за сметка на други.

В енергийния ни сектор например умишлено се използват стари мощности, които се нуждаят от постоянна рехабилитация. А покрай тази поддръжка от джобовете на производителите изтичат доста пари и не всички са насочени само към техническата част – голям дял от средствата се разпределят към административния апарат и всички го знаят, обясни Газдов.

Каква част от сметките ни за ток е зелената енергия и защо няма как да се откажем напълно от нея – научете в Expert.bg.

 

Шефката на ДКЕВР: По-ниски цени на тока - невъзможно!

Не може да има по-ниска цена на тока. Нито претенциите на ЕРП-тата за по-висока цена, нито изказването на новия енергиен министър за тъ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com