ДКЕВР тепърва ще мисли дали да отнема лицензите на ЕРП-тата

22107
ДКЕВР тепърва ще мисли дали да отнема лицензите на ЕРП-тата
Снимка: БГНЕС

До 15-20 дни от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) ще приключат с изготвянето на актовете за установяване на административни нарушения срещу трите електроразпределителни дружества. След това документите ще бъдат изпратени до потърпевшите и те ще имат 3 дни да отговорят. Дружествата ще имат възможност да отговорят на всеки акт отделно.

След представянето на възраженията комисията ще ги разгледа поотделно. Последната стъпка ще бъде изпращане на наказателни постановления за глоба. Това обясни председателят на енергийния регулатор Бисер Боев по време на днешната пресконференция. На нея бяха представени данни за извършените нарушения от страна на ЧЕЗ, ЕВН и Енерго про.

ДКЕВР отложи с минимум две седмици решението за лицензите на ЕРП-тата

За втори пореден път Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) отложи решението си дали да стартира процедура по отнем...

„Нека не изпреварваме събития. Нека да мине този процес, който предполагам, че ще отнеме около месец, в най-добрия случай“. По този начин председателят на ДКЕВР отговори на въпрос дали е дошло време за отнемане на лицензите на трите енергодружества. Той добави, че решението се чака между 15 и 25 юни тази година.

От регулатора обясниха, че не са могли да проверят всички близо 5 млн. абоната на трите дружества, тъй като не разполагат с над 110 хил. служители. Проверените случаи били представителна извадка и не трябвало да се пренебрегват.

Предвидените глоби за нарушенията варират между 20 хил. и 1 млн. лв. Според изчисленията на шефа на ДКЕВР най-малката сума, която може да се събере, е 50 млн. лв. За най-голяма - той не се нае да прогнозира.

„Защо да нямаме?“, по този начин Боев отговори на въпроса дали ДКЕВР има възможност да води 2600 дела едновременно. Той добави, че всяко възражение ще бъде разгледано по отделно и ще бъде взета предвид сериозността му.

ЕРП-тата са направили хиляди нарушения, обяви ДКЕВР

Над 2600 нарушения са констатирани при одита на трите електроразпределителни дружества - "ЧЕЗ Разпределение", ЕВН (EVN) и "Енерго-Про...

По-рано днес ДКЕВР обяви, че ЕРП-тата са прехвърлили с милиони левове позволените от регулатора разходи. Става въпрос за 818 млн. лева за периода 2008 - 2012 година. Отделно дружествата имат и повече от увърдените приходи. Най-голяма е сумата при "Енерго-про" - 108 млн. лева, при ЕВН е 67 млн. лева, а при ЧЕЗ - 44 млн. лева.

От ДКЕВР ще уведомят за нарушенията на ЕРП-тата ДАНС, Националната агенция по приходите, Агенцията за държавна финансова инспекция и лично министър-председателя Пламен Орешарски.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика