Добивът на шистов газ е с между 8 и 12 пъти по-скъп от добива на конвенционален

3634
Добивът на шистов газ е с между 8 и 12 пъти по-скъп от добива на конвенционален

Екологичните организации имат основание да се опасяват за околната среда при добива на шистов газ. Това коментира енергийният експерт Христо Казанджиев в сутрешния блок на телевизия „България Он Ер”.

Тезата ни е, че не би трябвало да се забранява прогресът, но би трябвало да се прави всичко възможно, за да се съхрани околната среда, допълни той. Залежите на шистов газ в световен мащаб са огромни и той обикновено е концентриран в страни, в които няма залежи на друго гориво, обясни още експертът.

Оставиха вратичка в мораториума за шистов газ

От мораториума върху проучванията и добива на шистов газ трябва да отпаднат част от текстовете, реши временната парламентарна комис...

Опасенията са свързани с това, че дейността по добив на шистов газ не е много добре регламентирана. В момента законът не е добре уреден и България трябва да изработи нормативна уредба за добива на шистов газ и други природни богатства. Добивът на шистов газ обаче е с между 8 и 12 пъти по-скъп в сравнение с добива на конвенционален. Причината, ако в България се добива този тип газ, потребителите да получават гориво на по-ниски цени е, че няма да има толкова високи разходи за доставки. Ситуацията е благоприятна и България има потенциал за добив на този тип газ, но трябват множество проучвания, обясни Казанджиев.

Той е притеснен от отношението на администрацията и екологичните организации, защото при едни добри проучвания и добра нормативна уредба, реално няма да има опасности.

Редактор: Сияна Любомирова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика