Дончев: Най-рано пари за COVID-19 от Европа в края на годината

1901
Дончев: Най-рано пари за COVID-19 от Европа в края на годината
Снимка: БГНЕС

До момента не са постъпили средства за борба с коронавируса от Европа у нас, който и каквото да ви обяснява. Кога ще постъпят зависи кога ще се приеме предложеният спасителен пакет на ЕК за 750 млрд. eвро. От тях 12,8 млрд. евро са за България, от който малко над 9 млрд. е безвъзмездно финансиране и малко над 3 млрд. е кредитен ресурс. При добро стечение на обстоятелствата можем да имаме решение в края на годината. Това каза пред БНТ вицепремиерът Томислав Дончев, който преди време обясни, че можем да очакваме европейската помощ през есента.

От бързо променящата се ситуация и от тези помощи зависи и това дали ще има нова актуализация на бюджета и дали ще се тегли предвидения в бюджетната рамка дълг.

Актуализация на бюджета – не може да се изключи в ситуация, в която се разминават числата на анализатори в пъти с тези на прогнозите, каза вицепремиерът. Може да му дойде времето и на новия дълг, и това зависи с какви темпове се приемат мерките от ЕК. Защото там има възможност за достъп до финансов ресурс и няма да има нужда да теглим заем, обясни още той.

Мярката 60/40 ще бъде удължена до септември, но спокойно може да функционира и след това докато е необходимо. До момента има почти 16 000 заявления за 270 000 работни места, което по думите на вицепремиера означава, че мярката работи. Иначе безработицата би била двойно по-висока. В бъдеще мярката ще бъде разширена, ще бъде направена по-гъвкава, като плавно във времето ще се трансформира в модел за субсидирана заетост. За някои сектори се предвижда интензитетът на помощта да бъде по-висок.

Вицепремиерът прогнозира по-ниска инфлация от заявената от ЕЦБ в края на годината.

Ще повлияе ли скандалът с видеозаписът на Десислава Танева на отношението на ЕК към България? Българските одитори се ползват с пълното доверие на одитните органи в Европа, смята Дончев. "Не бъркайте неуместна реплика с това как работи контролната система. Там се работи с числа, процент на грешки, извадки. Такава реплика не инвестира в доверието вътре по отношение на разпределението на евросредствата, но няма такъв отзвук навън", каза още той и допълни,че няма държава-членка без измами.

Икономист: Само политическо решение може да ни спре за чакалнята за еврозоната

Държавата е купила дял от банка, за да попълни критериите за влизане в чакалнята за еврозоната стана ясно преди дни от думите на икономическия министър Емил Караниколов.

"Какво е купила държавата или държавно дружество ще разберете днес следобяд. Със сигурност няма да коментирам. По йерархия на приоритетите – с най-висок е приемането ни в чакалнята в еврозоната - та това беше последната стъпка в тази посока. Не мисля, че държавата ще е единственият нов инвеститор в банката, само това ще кажа.", коментира Дончев.

Няма нито един състоятелен аргумент срещу приемането на България в еврозоната. Друг е въпросът за политическите спекулации. Това означава друга категория членство в ЕС. Там, където се вземат решения. Ако България се намира в географската периферия на ЕС, тя не може да претендира за друго освен политическа периферия, цитира сам себе си вицепремиерът по темата.

Пробва ли България чрез Пеевски и хубава сделка на тема "коронавирус" да омилостиви ОАЕ за Васил Божков?

Каква точно и колко точно е помощта от страна на Обединените арабски емирства (ОАЕ) за борба с коронавируса, която България получи &bdq...

ЕЦБ: България полага усилия за еврозоната, но вече не изпълнява всички критерии

За политическият проект на Васил Божков

Само аз и вие нямаме нов политически проект, коментира вицепремиерът с реплика към водещата. "Поне 4 или 5 са новите проекти. Което означава много предлагане, малко търсене. Това означава намаляване на цените. Всеки, който иска да се яви на политическата сцена. От това печели демокрацията.", каза още Дончев.

Аз си мисля, че специално членовете от МС дават обяснения повече от необходимото. Но да не забравяме, че работата на един министър осен да се обяснява е и да върши работа, добави той.

Ще бъде ли търсена политическа отговорност с оставка? "Каква оставка, на кого и защо? Аз мога ли да напиша саморъчно документ, че съм ви давал 10 000 лв. на месец. Това ще бъде ли причина да ви уволнят. Едно е твърдение, друго е доказателство. Няма как власт и бизнес да нямат отношения. Този диалог трябва да е подчинен на правила, да е хигиеничен. Не бива да достигаме до ситуация да спре комуникацията.", каза Дончев и подчерта: "Границата е много ясна. Няма как да си хем предприемач, хем политик. Това няма как да се случи в политиката. Границата трябва да е много ясна"

Крум Зарков: Въпросът не е кой е Васил Божков, а какво казва

"БСП не защитава Васил Божков, а обществения интерес. Въпросът е не кой казва нещо, а какво казва. Разчитаме прокуратурата да си свърши...

Вицепремиерът пожела успех на всички нови и бъдещи проекти - на Слави Трифонов, Цветан Цветанов, Мая Манолова – "Пожелавам им успех на всички. Това е честният начин, вместо да мърмориш, да участваш. Едно е да даваш съвети, друго е да участваш".

Дончев прогнозира, че ГЕРБ  ще се срещне с тях на редовни, а не на предсрочни избори. Но сценарии има всякакви, застрахова се той.

Рейтингът е мимолетна радост. Тези, които се опиват от рейтинга, са по-скоро неопитните политици, каза още вицепремиера.

Народен вот на недоверие ще организират от БСП

Коментарът на Дончев: "Чудесно това е партизанско мероприятие. Това ми прилича на състезание по бягане, където след състезанието вторият казва на първия – можем да бягаме по пейките на стадиона или по тревата."

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Българският транспортен сектор изисква незабавни действия от Брюксел в отговор на загуби от над милиард лева без сухопътен Шенген

Предизборна идея на ГЕРБ мина през парламента - държавата дава 1 млрд. лв. за държавните мини

Войната в Украйна пълни джобовете на оръжейната ни промишленост: ВМЗ - Сопот с рекордни приходи

По-евтин Великден прогнозират от BILLA България

България единствена в ЕС не е въвела всички облекчения от глобалния корпоративен данък

Ще има преразглеждане на селскостопанската политика на ЕС, решиха евродепутатите

"Украинската помощ" за земеделци и животновъди: Засега има

Все по-близо до отлагане на пълната либерализация на пазара на ток

С гриф "секретно" и "поверително" са договори с еврофинансиране за 60 млн. лв.

Комисията по туризъм одобри промени за по-лесно наемане на чужди сезонни работници

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика