Доста полицаи избират да се осигуряват за пенсия само в НОИ

5924
Доста полицаи избират да се осигуряват за пенсия само в НОИ
Снимка: БГНЕС

В период от два месеца над 1000 души са решили да се осигуряват за пенсия само в НОИ, не и в универсален пенсионен фонд (УПФ). Става въпрос за родени след 1959 година, твърди пред в. "Сега" управителят на НОИ Бисер Петков. Вноската за пенсия е 17,8%.

Вчера, 11 ноември, Петков представи бюджета на ДОО за догодина пред социалната комисия в парламента, но заради отсъстващи депутати от управляващата коалиция той не бе приет. Против гласуваха от Патриотичния фронт, БСП и ДПС. Този гаф най-вероятно ще бъде поправен при следващите гласувания в зала и в комисия.

Калфин: Промените в пенсионната система ще започнат да влизат плавно от 2016 г.

Има идея и нагласа да се отпуснат коледните добавки към пенсиите. Това заяви на брифинг министърът на труда и социалната политика Ива...

Броят на избралите да се осигуряват само в НОИ е нищожен на фона на общия брой българи, които се осигуряват в УПФ. Но реално възможността за това съществува от два месеца. Освен това още 7000 ранни пенсионери - военни, полицаи и др. - са поискали да им бъде преизчислена пенсията от НОИ. За целта те са прехвърлили сумите, които имат по индивидуалните си партиди, в частните фондове в НОИ. Досега техните пари стояха блокирани в универсалните фондове, тъй като допълнителното осигуряване плаща пенсия само при навършена обща пенсионна възраст. Полицаите обаче се пенсионират средно на 52 г. и трябва да чакат над 10 г., за да получат втората си пенсия. След като са прехвърлили парите си в НОИ, хората от сектор "Сигурност" са получили средно около 70-80 лв. над първата пенсия. НОИ очаква догодина 114 млн. лв. от избралите да се осигуряват само там и от местенето на натрупаните суми по индивидуалните партиди на ранните пенсионери.

За 2016 г. бюджетът на НОИ минава 10 млрд. лв. Над половината от сумата ще дойде не от осигуровки, а от държавния бюджет. Въпреки пенсионната реформа догодина растат както пенсионерите, така и разходите за пенсиите. За да няма дефицит в НОИ догодина, за работещите трета категория вноската трябва да се повиши с 19%, сочат изчисленията.

Минималните осигурителни прагове се увеличават със 7.5%. Максималният осигурителен доход се запазва на 2600 лв. - съответно и таванът на пенсиите остава 910 лв. От него сега са ограничени 33 хил. души. Средното увеличение на пенсиите от 1 юли ще е 2.5%. Очаква се средната пенсия да стане 331 лв. и 62 ст., или с около 11 лв. по-висока от тазгодишната.

От 1 януари годините и стажът за пенсиониране на хората от масовата трета категория растат с по два месеца. Жените ще се пенсионират на 60 г. и 10 месеца със стаж 35 г. и 2 месеца. За мъжете ще са нужни 63 г. и 10 месеца и осигуряване 38 г. и 2 месеца. Хората без стаж ще могат да се пенсионират на 65 г. и 10 месеца, ако са се осигурявали поне 15 г. Въвежда се и възможността човек, на когото не достигат до 12 месеца възраст, да се пенсионира с намалена с 0.4% пенсия. Служителите на сектор "Сигурност" най-накрая ще имат минимална възраст за пенсиониране - от 52 г. и 10 месеца, но тя няма да важи за хората, които натрупат необходимия 27 г. стаж до края на тази година.

Вече може да се прекратява трудовия договор на служители в пенсионна възраст

Работодателите вече могат да прекратяват трудовия договор на служители в пенсионна възраст. От тази седмица фирмите имат възможността ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика