Държавата готви въвеждане на екотакса и за дрехите

3556
Държавата готви въвеждане на екотакса и за дрехите
Снимка: Thinkstock/ Guliver

Министерството на околната среда и водите планира въвеждането на продуктова такса за облека и текстилни изделия. Това стана ясно от съобщение на Българската стопанска камара за среща на нейния председател Радосвет Радев с ресорния министър Нено Димов. 

Основният мотив за въвеждането на таксата е нарасналият внос на дрехи втора ръка, които в един момент ще станат отпадък.

България е най-евтината страна в ЕС, но най-скъпи са ни дрехите и храната

Като абсолютни цени България е сред най-евтините държави в Европейския съюз. Това показват официални данни на Евростат за 2017 година. ...

Радев сподели, че по данни на Асоциацията на преработвателите и търговците на дрехи втора употреба (АПТДВУ) вносът на дрехи втора употреба у нас е средно по 30 тона на денонощие, като почти половината от това количество е за реекспорт (основно за страни извън ЕС), а едва 2-5% от стоките подлежат на унищожаване. В тази връзка е и очакването на АПТДВУ предвижданите нови продуктови такси да не важат за целия внос, а само за онази част от него, която реално води до замърсяване на околната среда.

В отговор Нено Димов уточни, че предстои създаването на работна група за изработване на наредбата за продуктовите такси върху текстила, в която ще бъдат поканени представители на бранша.

„Продуктовите такси за масово разпространените отпадъци по своята същност са индулгенция за безотговорно поведение спрямо околната среда. Нужни са стимули за доброволно правомерно поведение“, каза изпълнителният председател на БСК и уточни, че бизнесът не бяга от отговорностите си по опазване на околната среда, но и не трябва таксите да се превръщат в допълнително финансово бреме, което влошава конкурентоспособността на фирмите, допълват от БСК.

Радев е дискутирал с министъра и въпроса за непълната и често противоречаща си информация относно събираните в момента продуктови такси и начина на тяхното разходване. Било посочено, че събраните от тях приходи се разходвали за дейности, нямащи нищо общо с оползотворяването на отпадъците.

Харчим по 20 лева за стари дрехи от онлайн магазини

Даваме по 15-20 лв. за дрехи от онлайн магазини за втора употреба на всяка покупка. Сумата, която харчим за стари облекла, надхвърля дв...

Нено Димов и Радосвет Радев се договориха в периода октомври-ноември т.г. да организират среща на заинтересованите браншови организации с ръководството и експертите на МОСВ, на която да бъдат обсъдени актуалните проблеми във връзка със спазването на екологичните норми.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Официално: Над 1,1 милиарда е печалбата ни от "Турски поток" досега

Енергийният министър заминава за Турция да предоговаря с "Боташ"

Най-големият безмитен магазин в България отвори врати

Повече компании в България смятат да наемат нови служители през летния сезон

ЕЦБ: Очакванията за инфлацията на потребителите в еврозоната вървят надолу

Гвоздейков подписа с поляци за доставка на 7 двуетажни влака

Забрана за рекламата на хазарт мина на първо четене със заявки за бързо приемане

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 20.04-26.04.24

Евтим Милошев очаква успешен летен сезон

СЗБ: Българските институции най-сетне поставиха туризма като приоритет

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика