Държавата ще възстановява осигуровките на инвеститорите

3317
Държавата ще възстановява осигуровките на инвеститорите

С промените в Закона за насърчаване на инвестициите, които Министерски съвет ще приеме на днешното си редовно заседани се въвежда нова насърчителна мярка, предаде БГНЕС.

Държавата ще възстановява частично направените от инвеститора задължителни осигурителни вноски за работници и служители, заели разкритите нови работни места. Редът и условията по прилагането на мярката ще бъдат уредени в правилника за прилагане на закона. Очевидно обаче, това, което е написано в правилника вече е известно на членовете на ГЕРБ, след като при откриването на новия политически сезон председателят на парламентарната група на ГЕРБ Красимир Велчев обясни, че това ще става за период от 2 години.

С промените се въвежда нов критерий за сертифициране, свързан с броя на създадените нови работни места. Създава се възможност за сертифициране на проекти в сектора на услугите, в частност т. нар. аутсорсинг, при които размерът на инвестицията не е висок, но генерираната заетост е значима. Чужденци от трети страни ще могат да придобиват право да пребивават в страната във връзка с изпълнявани инвестиционни проекти в страната.

Кабинетът ще одобри и законови промени, които би трябвало да ограничат забавянето на плащания по търговски сделки. Предложението на правителството е в Търговския закон да бъде въведен 30-дневен срок за извършване на плащането. Той ще тече от деня на получаване на фактурата или стоката/услугата/, освен ако страните не са договорили друго. За органите на държавната власт, дипломатическите и консулските ни представителства и публичноправните организации не се допуска договорената отсрочка на плащането да надхвърля 60 дни. По-строгите правила за тях са поради факта, че източниците им на приходи са по-сигурни, предвидими и непрекъснати. Максимален двумесечен срок за извършване на плащанията по сделки се въвежда и за лечебните заведения

Според друго решение, което трябва да приеме правителството "България Ер" ще започне да изпълнява редовни полети по линията София-Ереван. Очаква се това да доведе до намаляване на цените на самолетните билети по линии до Армения и да допринесе за засилване на търговско-икономическите връзки и стокообмен с Армения.

Редактор: Ая Косарова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика