Държавата спешно подпомага животновъдите

5761
Държавата спешно подпомага животновъдите

Държавата ще подпомогне форсмажорно животновъдите, заяви днес в Добрич земеделският министър д-р Мирослав Найденов след откриване на ХХ юбилейно Международно изложение "Селското стопанство и всичко за него". Вместо в края на декември, животновъдите ще получат плащане по схемата на глава добитък през втората половина на октомври, предаде Стандарт нюз.

"В момента това са най-тежките времена в този сектор и търсим най-различни начини и механизми той да бъде подпомогнат и да оцелее. Българските животновъди са подложени на двойна преса - от една страна са с най-ниските изкупни цени в сектора, а от друга рекордните цени на фуража в световен мащаб. Затова вече е обсъдено и предстои изтегляне на плащанията за животновъдите", обясни министърът.

Трансгранични коридори за добитък ще съживяват животновъдството в Родопите

Създаването на трансгранични преходи за миграция на животните между България и Гърция ще подпомогнат развитието на животновъдството в...

Той е възложил на администрацията на министерството и на Държавен фонд „Земеделие” да се проверят останалите възможности по схемата de minimis за подпомагане на българските животновъди. Министърът каза още, че очаква и отговор от Европейската комисия по нотификацията, свързана с наредбата за млечните продукти.

Отговорът на ЕК се очаква най-вероятно другия месец. Средствата за животновъдите за 2013 година ще бъдат поне с 50 на сто повече, отколкото тази година, обеща министър Найденов.

Производството на пшеница за страната е над 4,2 млн. тона. Качеството е превъзходно и е регистриран изключително голям експорт. По отношение на очакваната реколта от царевица и слънчоглед по думите на министъра към момента няма основания за голям оптимизъм. "САЩ имат най-ниска реколта от 50 години насам и България не може да избяга от ситуацията в света", каза Мирослав Найденов.

Редактор: Ая Косарова

Найденов с четири мерки за животновъдите

Земеделският министър Мирослав Найденов предлага четири мерки в подкрепа на българските животновъди заради поскъпването на суровините. ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com