Държавната служба се връща на мода

5518
Държавната служба се връща на мода

Държавната служба се връща на мода сред младите българи. Това показват анализи на бизнеса.
„Средната заплата в държавния сектор е с 50 лв. по-висока. Възнагражденията се изплащат редовно. Освен това младите смятат държавната работа за по-сигурна”, обясни шефът на отдел „Осигурителни отношения” в Българска стопанска камара Григор Димитров.
Той е категоричен, че завишилият се интерес към чиновническата работа е добър и за частния сектор, защото младите разбират по-добре нуждите на бизнеса. Така комуникацията между частния и държавния сектор щяла да е по-лесна, съобщава “Монитор”, цитиран от БЛИЦ.
Желанието на младите да влязат в държавните структури се наблюдава от началото на кризата, когато фирмите започнаха масови съкращения. Според специалисти нашенците смятат, че държавната служба носи повече привилегии - нормирано работно време, почивни дни, отпуски, които реално ще могат да ползват, и парични бонуси.

Друго обяснение за интереса към чиновническата служба са различните нужди на бизнеса и администрацията. Изследванията показват, че 70 на сто от българските студенти учат хуманитарни науки. И докато бизнесът има нужда от технически кадри като инженери, в администрацията търсят икономисти и юристи.

Евростат: Българите работят средно по 40,9 часа седмично

Около 40 на сто от българите работят в сферата на услугите. В производството полагат труд около 32% от работещите, показват последните...

Редактор: Десислава Ушатова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com