Държавни служители бракониерстват и пълнят "черни каси"

45905
Държавни служители бракониерстват и пълнят "черни каси"
Снимка: Getty Images/Guliver

В средата на месец април от опозицията алармираха, че съществува схема 19/45. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обясни какво значат числата: „На 19-о число всеки месец са карани хора в едно министерство и са им давани листчета. Това е била цената – да събират по 45 хил. лева". Впоследствие бившият министър на земеделието и храните от кабинета на ГЕРБ Мирослав Найденов даде повече информация. Според него на 19 число от всеки месец директорите на шестте горски държавни предприятия е трябвало да отчитат по 45 000 лева - на заместник-министърка в МЗХ.

Как се пълни „черната каса” на земеделското министерство? Повече по темата в ефира на bTV разказа Данчо Йорданов. Според него държавните служители в държавно ловно стопанство Балчик (ДЛС Балчик) хващат животните и ги продават „на черно” на частни стопани или ги убиват и разфасоват. Така според бившия ловец някой изнасял между 20 и 25 тона месо на година и в последствие прибирал около 300 хил. лв.

Мирослав Найденов: Защо управляващите не коментират 19/45?

На 19-то число по 45 хил. лева при ресорния заместник-министър в Министерството на земеделието и храните (МЗХ) – тази схема е вля...

Запознати разказват как в началото на април в един от поставените капани е била заловена дивя свиня. Тя се хваща, идвайки да яде от оставената храна. Йорданов допълва, че първо прасето чупи челюстта си в капана. После то бива доубито от ловни кучета. Шефът на ДЛС Балчик отрича такова нещо да се е случило.

На следващия ден горските хващат в капан ново прасе. Няколко минути по-късно той изчезва, а примамката отново е заредена от горските. Един от виновниците е служителят на ДЛС Балчик Ясен Рачков. Въпреки че е хванат "в крачка", той отрича да е бил на капан. На въпрос къде е отишло прасето, Рачков е лаконичен: "Изпари са! От къде да знам?!".

Бившият горски стражар Юсеин Шакиров си спомня как е заловил Рачков и неговият баща Атанас на лов със забранени електрически машинки. След като на виновниците са написани протоколи те започват да цитират имена от обкръжението на ДПС и БСП. Според Шакиров едно от имената, които се чува, е това на Дъбов.

Шефът на ДЛС Балчик излезе с леко различна версия. Според него служителите на стопанството не са участвали в лова, а са отишли да приберат злосторниците.

Шакиров разказва още, че машинките в крайна сметка стигнали до шефа на Регионалната дирекция по горите. Когато му ги дали, той спешно тръгнал за София и лично ги дал на началник-отдела. Той пък обявил, че лично шефът на Изпълнителната агенция по горите Григор Гогов иска устройствата. Така скандалът бил потулен.

И Найденов не каза за кого е била схемата 19/45

Схемата 19/45, за която говори лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов преди седмица, е била създадена за определена политическа сила. За коя точ...

В крайна сметка според бившия стражар именно този случай му е струвал работата - на него и неговите колеги. Те нарушавали нечии интереси.

От своя страна бившият директор на Държавната агенция по горите Георги Костов призна, че съществуват схеми, които не са от вчера. Те били от времето, когато ДПС пое сектора на земеделието и горите.

Костов обясни още, че е получавал много сигнали за незаконна сеч. Един от тях идва от Трън. Бившият шеф на ДАГ призна още, че по време на управлението си не е имал възможност да следи навсякъде за нарушения. През въпросния период обаче била създадена подвижна горска охрана, която в последствие е била премахната от новото управление.

Една от причините за това решение било, че стражата струва скъпо. Костов коментира, че това не може да бъде сериозен аргумент, тъй като щетите, които тя предодвратява, многократно надхвърлят разходите.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика