Държавният резерв изглежда продължава да търгува горива без да има пазарна конкуренция

2294
Държавният резерв изглежда продължава да търгува горива без да има пазарна конкуренция
Снимка: iStock

Държавният резерв продължава да търгува само с един доставчик на горива, констатира в. "Сега".

От началото на 2022 година Държавна агенция "Държавен резерв и военновременни запаси" е сключила четири сделки за доставка на горива за резерва на стойност 68,8 млн. лв. с един и същ доставчик – фирма "Бент ойл". Тя е била единствената компания, подала оферти по сключваните на стоковата борса сделки с резерва.

Освободеният шеф на Държавния резерв спечели поръчка за милиони от агроминистерството

Фирмата на Станимир Пеев - допреди няколко дни председател на "Държавен резерв и военномвременни запаси", спечели поредната си обществе...

Ситуацията изглежда противоречи на позицията на премиера Кирил Петков, докато беше служебен министър на икономиката. Петков искаше поръчките да са по-малки, но повече на брой и да има повече доставчици. Практиката да се сключват договори по обществени поръчки без никаква конкуренция беше остро разкритикувана от Кирил Петков и покрай акцията по задържането на бившия премиер Бойко Борисов, ексфинансовия министър Владислав Горанов и пиара Севделина Арнаудова. В разпита си пред прокуратурата Петков обяви, че има одитен доклад, който установил, че 90% от сделките в общините са сключени след процедури с един участник. Резервът има нов ръководител - Николай Василев, но не се забелязва промяна в стратегията.

От началото на годината резервът е пуснал две големи поръчки за обновяване на горива – за 32 363 тона дизелово гориво и за 61 300 тона бензин. Поръчката за дизела е с прогнозна стойност 70 млн. лв., като по нея до момента има сключени три договора, всичките с "Бент ойл", на стойност съответно 9.8 млн., 19.3 млн. и 22.2 млн. лв. Първоначално заявените обеми не са достигнати и е възможно по тази процедура да има още възлагания.

"Бент ойл" е била и единствената фирма, подала оферта по процедурата за закупуване на бензин (с обща прогнозна стойност 214 млн. лв.), като е сключила за момента само един договор – за доставка на 7 780 тона срещу 17,5 млн. лв. без ДДС. Неин представител е Димитър Иванов Радев.

Междувременно стана ясно, че икономическият министър Корнелия Нинова се е отказала от идеята държавата да търгува от името на бизнеса със запасите от горива, които задължените лица следва да поддържат по закон за случаи на кризи. В окончателно предложените от министерството на Нинова промени в закона за държавните резерви и военновременните запаси, с които се закрива Държавната петролна компания, не са предвидени такива промени. Изготвеният проект, който предстои да бъде внесен в Министерския съвет, предвижда ликвидацията на петролната компания да започне 7 дни след обнародването на съответните промени в Държавен вестник.

Държавният резерв има нов шеф

Правителството освободи Станимир Пеев от поста председател на Държавна агенция „Държавен резерв и военновременни запаси“ и ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Българите получават ползите от приемането на еврото още сега с tbi bank

eMAG пуска Genius абонамент в България с безплатна доставка и ексклузивни оферти

Подем при строителството в България и ЕС

Край няма: Нов завой в една от поръчките за високоскоростни влакове с пари от Плана за възстановяване

Огромна част от българите живеят в панелки от соца

Силно начало на годината за жилищния пазар в София

Смениха ръководството на "Булгаргаз"

ОББ: Услугите – главен мотор на икономиката

Основателят на Telegram: Натискът на Кремъл ме принуди да напусна Русия

На комисия: Отложиха либерализацията на електроенергийния пазар за домакинствата

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика