Държавата купува десетки влакове, включително високоскоростни

9759
Държавата купува десетки влакове, включително високоскоростни
Снимка: Getty Images/Guliver

Общо 62 електрически мотрисни влака с пределна стойност 2,7 млр. лв. без ДДС купува държавата. За целта Министерството на транспорта и съобщенията обяви три открити процедури. 

Едната е за доставка на 20 високоскоростни влака с прогнозна стойност 1 200 483 000 лв. без ДДС.  

Втората е за доставка на 35 едноетажни нулевоемисионни електрически мотрисни влака („ЕМВ“, „влакове“, „подвижен състав“, „мотриси“) за скорост ≥ 160 км/ч, чийто капацитет е минимум 200 седящи места. Прогнозната й стойност е 1 108 747 490 лв.

Третата е за 7 двуетажни нулевоемисионни електрически мотрисни влака („ЕМВ“, „влакове“, „подвижен състав“, „мотриси“) за скорост ≥ 160 км/ч, с капацитет от минимум 300 седящи места. Пределната стойност за нея е 410 528 580 лв.

Изискването за 20-те високоскоростни влака е те да са едноетажни, електрически, нулевоемисионни, тип  „push - pull”, предназначени за движение със скорост ≥ 200 km/h по междурелсие 1435 mm. Захранващата система ще е 25 kV/50Hz, с капацитет от минимум 300 седящи места, поддръжка за срок от 15 години и обучение на персонал.

Доставеният подвижен състав ще се експлоатира за извършването на железопътен превоз на пътници на дълги разстояния на територията на Република България.

Десет от 20-те състава трябва да са с капацитет минимум 300 седящи места (без да се включват местата (седалките) в кетъринг-бюфета, сгъваемите седалки и местата за лица с намалена подвижност) и да се състоят от локомотив, минимум 4 междинни вагона и 1 команден вагон („малък състав“). Останалите 10 броя трябва да са с капацитет минимум 360 седящи места (без да се включват местата (седалките) в кетъринг-бюфета, сгъваемите седалки и местата за лица с намалена подвижност) и да се състоят от локомотив, минимум 5 междинни вагона и 1 команден вагон („голям състав“).

ОЩЕ: Преработиха обществените поръчки за закупуване на нови влакове

Предистория

Миналата година транспортното ведомство проведе пазарни консултации за трите вида влакове. На поканата да участват в пазарните консултации за доставка и поддръжка на 20 пуш-пул влакови състава се отзоваха осем компании: CAF, FPS Poland, Hyundai Rotem, PESA, Siemens, Skoda, Stadler и Talgo.

В предварителното проучване за 35 едноетажни нулевоемисионни електрически мотрисни влака за скорост ≥ 160 км/ч предложения са подали десет компании: Alstom, CAF, FPS Poland, Hyundai Rotem, Koncar, PESA, Siemens, Skoda, Stadler и Zhongshuai Special Vehicle Co. Ltd (чрез български представител - Глобал Нет Инфо ЕООД) за влакове на производителя CRRC-Китай.

В проучването за доставка на 7 двуетажни нулевоемисионни електрически мотрисни влака  за скорост ≥ 160 км/ч са участвали седем компании: Alstom, CAF, Hyundai Rotem, PESA, Siemens, Skoda и Stadler.

Обществените поръчки се финансират с европейски средства от Националния план за възстановяване и устойчивост на Република България.

Крайният срок за подаване на оферти за участие в трите процедури е 30 октомври тази година.

Още: Купуваме нови влакове от Германия?

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

България представи индустриалните си зони на Китай

Новата програма Easy BuyBack от Flip: клиентите на eMAG могат да купуват нови телефони и да продават старите си с лекота

tbi bank отчете 40% ръст и най-голямата печалба за първо тримесечие в историята си

Безработицата в България расте през първото тримесечие на 2024 г.

NEXT BASKET – Създайте свой собствен онлайн бизнес

Енергийният министър обсъди в САЩ перспективите за малки модулни ядрени реактори

Инспекцията по труда състави над 400 акта за нарушения в строителството

ЛЕВ ИНС се утвърди като лидер и в земеделското застраховане на международното изложение БАТА АГРО 2024

Строг финансов контрол и за производителите на череши

БНБ затяга правилата за отпускане на ипотечни кредити

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика