Дъщерните на гръцки банки у нас в най-лошия случай ще сменят собственика си, смята експерт

23496
Дъщерните на гръцки банки у нас в най-лошия случай ще сменят собственика си, смята експерт
Снимка: Getty Images/Guliver

Банките в България, които са дъщерни на банки в Гърция, са в много стабилно състояние. В най-лошия случай те ще сменят главния акционер, но те не са пряка функция от състоянието там. Това каза за пред БНР проф. Димитър Йончев.

"Мисля, че при нас не би трябвало на тази основа да се очаква някаква паника. Друг въпрос е новината за излизане на Гърция (от еврозоната б.р.), която наистина ще дестабилизира еврото. Това вече може да предизвика много други реакции, но те не са свързани с дъщерните банки на Гърция, а въобще със ситуацията на Еврото", смята експерът.

Руската банка ВТБ би искала да участва в приватизация на активи в Гърция

Руската търговска банка ВТБ е заинтересована от участие във възможна приватизация на активи на Гърция, предаде ТАСС, като цитира директ...

Според него един „стрес“ в еврото може би ще ускори процеса на търсене на нова световна валута. По скоро виждам един Ципрас, който губи властта, отколкото една Гърция, която излиза от еврозоната, коментира ученият и подчерта, че гърците нямат стратегически интерес от такова излизане. "В перспектива не смятам, че Гърция ще излезе от еврозоната. Последствията са много по-големи отколкото от компромиса. Ако направят компромис, а най-вероятно някакъв компромис се очертава, доколкото знам – за някакви 35 милиарда, вероятно вълната от желания за други компромиси ще трябва да бъде управлявана до степен на промяна на някои правила", каза Димитър Йончев. 

В случая с Гърция се вижда огромен дисбаланс между европейския политически проект и финансовия интерес на банковата система. "Банковата система очевидно работи в интерес на това да товари кредитори и да разширява мрежите си, независимо че това влиза в разрез с устойчивостта, да кажем, на Шенгенското пространство. Въпросът е не какви правила ще направи Европа за кредиторите, а как ще се справя с финансовия натиск на тези институции, защото те определят всичко", смята експертът.  

Йончев даде пример от миналото, когато под влияние на МВФ не са били запазени „Строителни войски“, за да се повиши конкуренцията на пазара на строителството, което обаче е дало други „странични ефекти“. 

Ако през Гърция минат две газови тръби, това значително ще облекчи състоянието със задлъжнялостта ѝ, коментира ученият. 

Във Великобритания правят залози за съдбата на гърците

Хазартните оператори във Великобритания отвориха възможностите за залози върху съдбата на Гърция.  "Ние винаги сме искали да пред...

"САЩ също нямат принципен интерес от негативен развой на събитията в Гърция, защото една разпадаща се Европа с тенденции, които естествено я водят към Изтока, усложнява тяхната задача в геополитическото напрежение в Украйна с Русия. САЩ нямат интерес от разпадането на Шенген в момента, категоричен е ученият.

По-рано Щатите призоваха Гърция и международните кредитори да постигнат компромис в спора за гръцкия дълг.

Преди седмица икономистът Владимир Каролев коментира, че няма сериозен риск за България, ако Гърция фалира. "Гръцката икономика е към 2% от икономиката на ЕС, което е като статистическа грешка от гледна точка на европейската икономика", коментира той.

"В България няма гръцки банки, има български банки, които се надзирават от българския банков надзор, който от поне 3 години е изключително стриктен по отношение на тях”, посочи и също финансистът Емил Хърсев.

Кристалина Георгиева: Гърция заслужава икономическа помощ

Макар да има сериозни проблеми със своите кредитори, Гърция редовно плаща всичките си вноски в бюджета на ЕС и може да разчита на подкр...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика