Каролев: Ако Гърция фалира, сериозен риск за България няма

14277
Каролев: Ако Гърция фалира, сериозен риск за България няма
Снимка: Facebook

Няма сериозен риск за България, ако Гърция фалира. Товазаяви в ефира на bTV икономистът Владимир Каролев.

"Гръцката икономика е към 2% от икономиката на ЕС, което е като статистическа грешка от гледна точка на европейската икономика", коментира той. Каролев коментира, че южната ни съседка е в криза от 2009 г., а българският износ за Гърция дори се увеличава. "Сериозен риск няма. И да фалира гръцката държава, това въобще няма да се отрази на гръцките банки, които са в България, по-скоро на техните поделения. Те са български юридически лица", каза икономистът.

ЕЦБ увеличи финансирането за гръцките банки с 1,1 млрд.

Европейската централна банка (ЕЦБ) увеличи с 1,1 млрд. евро максималното финансиране, което гръцките банки могат да получат. Това съоб...

"В България няма гръцки банки, има български банки, които се надзирават от българския банков надзор, който от поне 3 години е изключително стриктен по отношение на тях”, посочи и също финансистът Емил Хърсев

Според Каролев сега няма да има отписване на дълг на Гърция. "Виковете на премиера Алексис Ципрас и на финансовия минисър за солидарност са много цинични, защото по-голяма солидарност от тази, която е оказал ЕС на Гърция не може да има. Бяха им отписани над 100 млрд. евро, а останалите бяха разсрочени. Солидарността е факт и гърците трябва да разберат, че след като близо 15 години живееха на широка нога, трябва да си платят”, каза икономистът.

Той е категоричен, че гръцката икономика има нужда от сериозно преструктуриране и е нужно Гърция да съкрати държавните служители. Според Каролев най-вероятно гръцкият премиер Алексис Ципрас няма да "изкара тази година". „И двата изхода ще доведат до неговата оставка и предсрочни избори, които той няма да спечели”, смята Каролев. 

Според Хърсев Гърция е далеч от реформите, които могат да доведат до баланс в публичните финанси. 

Владимир Каролев коментира и въпроса с бъдещия управител на БНБ. „Очевидно е, че управител на БНБ ще е Димитър Радев, а Бисер Манолов ще бъде избран за подуправител”, прогнозира Каролев.

Централната банка на Гърция: Без споразумение излизаме от еврозоната и ЕС

Гръцката централна банка предупреди, че ако Атина не успее да постигне споразумение за спасителното финансиране с международните си кре...

Междувременно днес държавите от еврозоната ще направят пореден опит да убедят Гърция да приеме условията за заем, който да я спаси от фалит. Финансовите министри от еврозоната ще заседават в Люксембург, но надеждите за сделка с гръцкото правителство от днешното заседание не са големи, пише БНР. 

Неуспешните до момента преговори с гръцкото правителство ще са първа точка в дневния ред. Председателят на Еврогрупата Йерун Дайселблум заяви часове преди срещата, че шансовете за споразумение са много малки днес и от гърците зависи да представят нови алтернативни предложения за изход от ситуацията. 

Финансовият министър на Гърция Янис Варуфакис също каза, че не очаква сделка и въпросът трябва да бъде отнесен на по-високо междудържавно ниво. Атина отказва да приеме условията на кредиторите, като твърди, че те отново я принуждават да съкращава държавни разходи, противно на предизборните обещания на управляващата партия СИРИЗА за край на мерките за икономии. Сред ключовите спорни теми е и реформа на гръцката пенсионна система. 

Без размразяване на помощта от европейските правителства, Гърция няма да може да плати дължима вноска от 1,6 млрд. евро към МВФ на 30-и юни, което може да доведе до отлив на капитали от страната, срив на банковата система и принудително изоставяне на еврото като валута. 

Кризисен план вече се обсъжда, призна ресорният еврокомисар Валдис Домбровскис. "Страните членки разбираемо са изнервени, защото в края на юни изтича спасителната програма и се обсъждат някои недотам благоприятни сценарии. Това, разбира се, не е нашата цел", каза той.

На коя планета живеят гърците?

Недоумение след поредния провал на преговорите с гръцкото правителство: на какво всъщност разчита Атина? Че партньорите ѝ са готови на...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Балкани