Е-търговията у нас расте с двуцифрени темпове

1560
Е-търговията у нас расте с двуцифрени темпове
Снимка: Getty Images / Guliver

Електронната търговия у нас расте с двуцифрени темпове през последните години и тенденцията е това да продължи. За 2015 г. ръстът на е-търговията е 23% спрямо година по-рано. Това съобщи Жанет Найденова, маркетинг консултант, по време на форум за е-търговия в София.

Причината за това е ниска база, от която тръгва страната, като в същото време броят на интернет потребителите постоянно расте.

В България вече има голям брой електронни магазини и над 3.5 милиона интернет потребители, които сърфират средно 3.8 часа дневно в мрежата, каза Найденова. По думите й средно един потребител купува чрез интренет стоки за около 125 - 150 евро на година.

Очакванията на Найденова е през 2016 г. е-търговия да направи оборот от 350 милиона евро, което е 1.25 % от БВП на страната. Част от интернет магазините у нас вече имат над 10-годишна история и над 1 милион лева месечен оборот.

Проблемите на растежа в електронната търговия ще се обсъдят в София

На предстоящата конференция по електронна търговия E-COMMERCE WORKSHOP, която ще се проведе на 28 септември 2013 в София ще се обсъдят ...

Сега битката е да се задържи вниманието на потребителя, който скача от екран на екран, от онлайн в офлайн среда, каза Найденова. Тя посочи, че 86% от потребителите са онлайн докато гледат телевизия, а 65% са на две устройства, предаде Mediapool.

Има области, в които има нужда от усъвършенстване. Например персонализацията на потребителите на уеб сайта и последващите комуникации и сериозната интеграция между електронните магазини. Това е необходимо, за да се подобри качеството на анализите и събираните за потребителските нагласи данни, каза Найденова.

У нас телевизията все още държи първото място за привличане на рекламодатели, но скоро интернет ще я измести, защото хората са в мрежата, прогнозира тя. Аргументите й са, че две трети от българите имат смартфон, а 63% - лаптоп. Постоянно расте и броя на притежателите на таблети и електронни четци. По умни устройства на глава от населението България е лидер сред страните от Югоизточна Европа, каза Найденова.

Тенденцията, която се очертава в цял свят е все повече покупки да стават онлайн, а ръстът на офлайн търговията намалява. В Централна и Източна Европа през 2019 г. над 44% от интернет потребителите ще са извършили онлайн покупка. В световен мащаб броят на дигиталните купувачи през 2016 е 1.6 млрд. , а за 2019 г. се очаква да достигнат 2.07 млрд.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

АПИ загуби дела за стотици милиони левове

Българите получават ползите от приемането на еврото още сега с tbi bank

eMAG пуска Genius абонамент в България с безплатна доставка и ексклузивни оферти

Подем при строителството в България и ЕС

Край няма: Нов завой в една от поръчките за високоскоростни влакове с пари от Плана за възстановяване

Огромна част от българите живеят в панелки от соца

Силно начало на годината за жилищния пазар в София

Смениха ръководството на "Булгаргаз"

ОББ: Услугите – главен мотор на икономиката

Основателят на Telegram: Натискът на Кремъл ме принуди да напусна Русия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика