Горещият картоф "Турски поток" изгори ръцете на президента: Нови твърдения

6117
Горещият картоф "Турски поток" изгори ръцете на президента: Нови твърдения
Снимка: БГНЕС

Скандално твърдение – че президентът Румен Радев е получил толкова дълго търсената пътна карта на "Газпром" (за "Турски поток") по време на първото служебно правителство на Стефан Янев – направи бившият ни посланик в Русия Илиян Василев. Той написа всичко в профила си във Фейсбук, като сподели публикация на "Българските елфи" с първата страница на договора с турския енергиен оператор "Боташ". "Елфите" са тези, които успяха да извадят и последните парченца от пъзела с т.нар. пътна карта: "Турски поток" в България: Слепи служби, нарушени закони и унищожена археология (ВИДЕО)

Двойна игра

"Елфите", а и след тях и Василев, обръщат внимание на Владимир Малинов – сегашния служебен министър на енергетиката. Досега той беше директор на "Булгартрансгаз".

"Владимир Малинов, за да остане на поста си, още при първото служебно правителство на Румен Радев, на Янев, предава в президенството пътната карта на Турски проект. Борисов е бесен, но Пеевски взема Малинов под свое крило", твърди Илиян Василев. И добавя, че Радев след това я дава на "назначения от него шеф на ДАНС", който да кажел, че документът е намерен "по оперативен път": Сравнение: Как Радев смени бившия шеф на ДАНС и защо сега не иска?

Каква е ролята на Малинов – съгласно написаното от Василев, той бил топлата връзка между руснаците и турците. Малинов е човекът, който е натиснал оперативно за договора с "Боташ" - защото Русия иска да може да транзитира свой газ под прикритие, че е "турски", а Турция е готова да го стори, но не и да става по процедура с купуване на капацитет (т.е. резервиране, което минава през търгове), а с директен транзит. "Малинов подготвя и договаря цялата схема (бел. ред. - за договора с "Боташ") и опорните точки, както за политическите преговори с Ердоган на Радев, така и на преговорите на енергийните министри. Без него, договор нямаше да има", убеден е Илиян Василев. Същевременно той посочва в публикацията си, че руското посолство е предало какво иска Путин, а "българският президент се активира, за да изпълнят искането на Москва".

Припомняме, че за договора с "Боташ" беше създадена поредна Временна парламентарна комисия – в рамките на 49-тия парламент. Едно от уникалните обяснения пред нея тогава, на бившия служебен енергиен министър Росен Христов, гласеше следното: Няма анализ на турския договор за газ на България: Обяснение от бивш министър

Източник: Ilian Vassilev/Facebook

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от МНЕНИЯ:

Български прогнози се сбъдват: Стотици милиони, за да няма съд за лекарства с риск от рак

Баламосват ни с тока: А защо плащаме по 1 млн. лв. дневно на Турция за газ, който не вземаме?

Антибългаризмът е кривият макарон, през който Скопие гледа ЕС

Машина на времето: Руско знаме пред българска община

Как се закрива държава? Лесно - даваш я на некадърници да я управляват

Божков с ва банк: Шах с пешката срещу ББ-ДП с протестен вот

Паркирането по "Патриарха" - скоро и двуетажно

"Колкото си по-прост, толкова ще си по-успешен" - учат ни арогантни политици с вулгарно говорене

Въглищата, миньорите и токът: Предизборни кебапчета

"Синя зона" и в неделя? Червен светофар за зелените мислители

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com