ЕК не ни вярва и затова поема преговорите за Южен поток, казва Бойко Борисов

29675
ЕК не ни вярва и затова поема преговорите за Южен поток, казва Бойко Борисов
Снимка: БГНЕС

Прочитът на изказването на еврокомисаря Йотингер за "Южен поток" е, че ЕК не вярва, че България може да защити своите интереси. Това каза лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов на въпрос за коментар на разговорите в Брюксел по проекта "Южен поток", предаде Агенция "Фокус".

Днес по обяд комисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер заяви, че Европейската комисия не е против проекта "Южен поток" и го смята за важно допълнение към паневропейската енергийна мрежа. Искаме обаче да гарантираме, че европейските правила, засягащи околната среда, единния пазар и енергетиката, ще бъдат спазвани, подчерта Йотингер, предаде БНР. Комисарят обясни, че ЕК ще играе ролята на адвокат на страните-членки, които са сключили двустранни споразумения с Русия за строителството на "Южен поток", но след като получи мандат от тях. Гюнтер Йотингер категорично отрече, че ЕК е проявила повече благосклонност към другия подобен газопровод – „Северен поток”, като подчерта, че за него са били поискани и получени временни отстъпки, каквито до момента никой не е искал за "Южен поток".

Борисов смята, че "Атака" скоро ще бъде заменена от друга политическа партия

След като днес сутринта бившият премиер Бойко Борисов коментира, че не го е грижа, че депутати на ГЕРБ напускат парламентарната група н...

а днешното изказване на комисаря Йотингер, за мен прочитът е, че Европейската комисия не вярва, че България може да защити своите интереси, да направи договор и да довърши преговорите за един, както винаги съм казвал, много изгоден за България проект. Те дори и изгодният за България проект не могат да го защитят. ЕК буквално казва: Вие не можете да се оправяте, ние ще преговаряме от ваше име. Това е прочитът, разбира се, казан по европейски, по начин да не обидят суверенитета на България. Едва ли не - те ще бъдат нашият адвокат. Да, всъщност, когато не можеш да се представляваш сам, както в случая Орешарски и компания, това е факт", смята Бойко Борисов.

"Аз истински се надявам да не се случи това и с последния реактор на Козлодуй, защото ние и там сме на разрешителен режим от Европейската комисия и да не се злепостави Westinghouse, която е една прекрасна компания. Никой не се съмнява в нея и винаги съм казвал, че такива компании са добре дошли в България, винаги съм казвал, че диверсификацията на ядрената енергия е изключително важна, но по начина, по който те го правят - без да съгласуват, без да уведомяват, без да провеждат необходимите конкурси и търгове - се страхувам, че в един момент може да изпаднем в подобна ситуация", каза Борисов.

През 2008 година, същият този Орешарски като финансов министър, същите тези хора, говореха за "големия шлем в енергетиката". Сега сме края на 2013-та година, те продължават да не са го съгласували, да не са подписали договор и да заблуждават и Европа, и Русия, в случая, каза още Бойко Борисов за "Южен поток".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика