ЕК одобрява новия законопроект за обществените поръчки, каза Бобева

6929
ЕК одобрява новия законопроект за обществените поръчки, каза Бобева

Законопроектът за обществените поръчки е изготвен и депозиран в Народното събрание. Това заяви вицепремиерът по икономическата политика Даниела Бобева на въпрос на депутата от ПГ на КБ Корнелия Нинова относно законопроекта, предаде БГНЕС.

Два са важните моменти, уточни Бобева. Днес приключиха консултациите с ЕК за съдържанието на законопроекта. Имаме зелена светлина от Брюксел. Идеите някои от разпоредбите на новите директиви да бъдат транспонирани на ранен етап бяха посрещнати с одобрение от ЕК. Важен момент е създаване на условия за електронизиране на обществените поръчки – най-мощният инструмент за борба с корупцията. НС ще обсъди и два спорни момента. Единият е може ли да запазим 30% за подизпълнители за всяка обществена поръчка в рамките на строителния сектор. Вторият спорен въпрос беше въпросът за това дали договорите и протоколите да бъдат публикувани в интернет, заяви Бобева.

Ние сме преследвали целта да насърчим малките и средните предприятия. Нямаме проблем с директивите. Правителството зае категорична позиция за пълна прозрачност на процеса, затова внасяме законопроектът с това предложение и оставяме на депутатите да решат и този въпрос, добави още Бобева.

Отпада таксата от 50 лева по принцип за внасяне на финансовите отчети в регистъра към Агенцията по вписванията. Това е записано в закона и имаме практическата готовност да го приложим, каза Бобева.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика