Експерт: Левът и икономиката ни няма да катастрофират заради икономическа война САЩ - Русия

29278
Експерт: Левът и икономиката ни няма да катастрофират заради икономическа война САЩ - Русия
Снимка: Getty Images/Guliver

Трудно ми е да повярвам, че евентуални икономически санкции на САЩ и ЕС срещу Русия биха ударили „в основата” българската икономика и българския лев. Това заяви в интервю за Actualno.com и Expert.bg икономистът от Института за пазарна икономика (ИПИ) Петър Ганев.

В момента изглежда малко вероятно такива санкции да бъдат наложени върху Русия. Но дори и да стане, по отношение на България влияние ще има само върху определени отрасли и върху определени фирми дори – например някои износители на вино. За цялостен шок едва ли можем да говорим, смята Ганев.

Санкции на ЕС срещу Ринат Ахметов могат да засегнат българско предприятие

Евентуални санкции от страна на Европейския съюз срещу украинския милиардер Ринат Ахметов могат да повлияят и на България. Това пише в ...

Валутният борд сега работи добре и при някакви забрани от страна на САЩ за руски инвестиции не мога да си представя, че вълната ще е толкова мощна, че да удари и еврото. Левът е вързан за единната валута, а тя трудно ще пострада – санкциите ще костват много повече на руската страна, смята експертът.

На въпрос какво би станало с газовите доставки за България при икономически санкции върху Русия от страна на ЕС, Ганев заяви, че действително можем да пострадаме. След кризата през 2009 година и спирането на доставките на природен газ тогава много говорихме за диверсификация и накрая нищо не свършихме – не осигурихме алтернативи, няма газови връзки със съседите, забранихме проучванията и добива на шистов газ. Така че сами ще сме си виновни, ако газът се превърне в „наказателно поведение” от страна на Москва, посочи икономистът.

Какво Петър Ганев още каза за ефекта от напрежението в Украйна в световен мащаб - научете в Expert.bg.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика