Емил Димитров купуваше дърва до шест пъти по-евтино, казва лесовъд

37255
Емил Димитров купуваше дърва до шест пъти по-евтино, казва лесовъд
Снимка: БГНЕС

Цената на дървесината за бившия депутат от ГЕРБ, бивш заместник-председател на земеделската комисия в парламента и лидер на политическо движение „БАСТА” Емил Димитров е била пет до шест пъти по-ниска, отколкото за останалите търговци. Това заяви бизнесменът и председател на браншовото сдружение на практикуващите лесовъди и горски предприемачи БУЛПРОФОР Димитър Джоков.

През миналата седмица Джоков обяви, че по времето на управлението на ГЕРБ Емил Димитров е „колил и бесил”, когато е ставало въпрос за горско стопанство. Според представените от него документи от Изпълнителната агенция по горите, цялата дървесина от горското стопанство в Етрополе е изкупувана от фирмата „Медикет”, която е била собственост на Емил Димитров преди да стане депутат в 41-то Народно събрание. Заради държавния си пост той прехвърля собствеността на майка си Елеонора Димитрова.

Стоичков и Димитров категорично отричат да са участвали в нагласени търгове

Скандалът около това дали най-успелият български футболист Христо Стоичков е бил облагодетелстван от нагласени търгове за дървесина наб...

Проверка на вече скандалната Комисия за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси (КПУКИ) показа, че при Димитров има конфликт на интереси заради прокарани от него поправки в Закона за лова и опазването на дивеча. Поправките са носели изгода точно на „Медикет”.

Според цитираните от Димитър Джоков данни през 2009 г. фирмата е купила 6000 куб. м дърва на цена от 6,15 лв., която включва както строителна дървесина, така и дърва.

„През 2010 г. Емил Димитров попълва 36 000 кубика дървесина по малко над 5,67 лева. По това време социално слабите баби купуват дървесина за 36 лв. Цената за пространствен кубик е около 2 лв. – т.е. разликата в цената е между три и шест пъти”, подчерта Джоков в сутрешния блок на bTV.

„През последните две години в търговията с дървесина влязоха фирми на 25-годишни лица, които тръгнаха от нулата, а изведнъж извадиха милиони. В единия случай става дума за 6 млн. лв., а в другия - 3 млн. лв.”, посочи Джоков.

Имаше нагласени търгове за дървесина в полза на Стоичков, казва бизнесмен

Обвинение за измама срещу най-успелия български футболист Христо Стоичков - бизнесменът и собственик на няколко фабрики Красимир Дачев ...

„Такава централизация и монополизация не сектора не е имало в последните 50 години. Това стана след редица лобистки промени в законите”, допълни той и заяви, че двама души посочват кой да работи в сектора.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com