ЕС съкращава сроковете за издаване на разрешителни за зелени енергийни проекти

2445
ЕС съкращава сроковете за издаване на разрешителни за зелени енергийни проекти
Снимка: iStock

Европейската комисия иска да ускори зеления енергиен преход и да намали зависимостта на страните членки на ЕС от руските енергийни доставки като ускори издаването на разрешителни за някои енергийни проекти, става ясно от проект на предложение, видян от Reuters.

Очаква се следващата седмица ЕК да представи пакет от мерки, целящи намаляването на зависимостта от Русия в сферата на енергетиката. Сред тях попадат увеличаване на възобновяемата енергия, пестенето на енергия и засилването на вноса на газ от алтернативни източници.

Като част от пакета ЕК ще предложи правила, изискващи от страните членки да определят зони от сушата и морето, подходящи за разработване на зелени енергийни проекти, където инвестициите биха имали най-малко последствия за околната среда, става ясно от проекта.

Даването на разрешителни за проекти в тези територии не трябва да се проточва повече от една година, а при изключителни обстоятелства е възможно удължаване с три месеца, посочват от ЕК.

Сегашната схема предвижда две години за одобрение на проекти с опция за година удължаване. За проектите, които не са разположени в специалните зони, ще продължат до се прилагат настоящите правила.

Проектите за производство на възобновяема енергия по принцип често се бавят поради корупция, съпротива на местно равнище, екологични опасения и подобни. В Гърция например, обичайният срок за одобрение на вятърни проекти е осем години, посочват от гръцката Асоциация за вятърна енергия.

Възобновяемите енергийни източници са от решаващо значение за борба с изменението на климата, намаляване на цените на енергията, намаляване на зависимостта на Съюза от изкопаеми горива и гарантиране на сигурността на доставките на Съюза“, се посочва в документа.

Издаването на разрешителни и изграждането на проекти за енергия от възобновяеми източници ще бъдат обозначени като неща „от първостепенен обществен интерес“, което ще позволява по-опростено извършване на оценка. Гражданите на ЕС ще имат право да участват в решенията по проектите, се казва в проекта.

Къде се нарежда България по зелена енергия в ЕС

Възобновяемите енергийни източници оформят 23.5% от брутното потребление на електричество в България, сочат данните на европейската ста...

Специалните зони, които ще бъдат предназначени за проекти за възобновяеми енергийни източници, ще трябва да избягват защитени обекти или маршрути за миграция на птици. Приоритет ще получат застроени зони като покриви на сгради, пътища и железопътни линии, промишлени обекти и обществени земи около тях.

Определените площи за енергийни проекти ще подлежат на екологична оценка, но отделните проекти вече няма да се нуждаят от такава, освен ако не биха повлияли значително на околната среда в друга страна от ЕС, се казва в проекта.

По-малките проекти с мощност до 150 kW в специалните зони ще бъдат подложени на по-бърз шестмесечен процес за издаване на разрешително, като срокът може да скочи до девет месеца, ако има проблеми с безопасността или въздействието върху електрическата мрежа.

Правилата за по-бързо издаване на разрешителни няма да се прилагат за инсталации, които предвиждат изгаряне на биомаса за генериране на енергия.

Още: ЕК: Всички нови сгради трябва да са въглеродно неутрални от 2030 година

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Евтим Милошев очаква успешен летен сезон

СЗБ: Българските институции най-сетне поставиха туризма като приоритет

Кабинетът набързо осигури 250 млн. лева за комплекса "Мини Марица-изток"

Сделките с недвижими имоти в Европа удариха 13-годишно дъно

Окончателно: Либерализацията на пазара на тока се отлага

Българският транспортен сектор изисква незабавни действия от Брюксел в отговор на загуби от над милиард лева без сухопътен Шенген

Предизборна идея на ГЕРБ мина през парламента - държавата дава 1 млрд. лв. за държавните мини

Войната в Украйна пълни джобовете на оръжейната ни промишленост: ВМЗ - Сопот с рекордни приходи

По-евтин Великден прогнозират от BILLA България

България единствена в ЕС не е въвела всички облекчения от глобалния корпоративен данък

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика