EVN и "Енерго-Про": Не отчитаме тока през 40 дни

30676
EVN и "Енерго-Про": Не отчитаме тока през 40 дни
Снимка: БГНЕС

По-рано днес стана ясно, че по разпореждане на министър-председателя Бойко Борисов започва проверка на отчитането на месечните сметки за ток.

По време на последното заседание на кабинета вчера вицепремиерът Томислав Дончев съобщава на премиера Бойко Борисов, че през уикенда е получил от граждани сигнали, че ЕРП-тата отново работят с 40-дневни сметки за ток. Той обяснява: "

Потребяваш повече електричество, плащаш повече?

Не смятам, че трябва да се въвеждат тарифи на тока за бедни и богати. Това заяви на брифинг председателят на Държавната комисия за енер...

Не мога да кажа дали това е истина в момента, но разпоредих да се провери веднага. Помолих и министър Петкова да се провери дали това е вярно, ако е вярно – защо се случва така. Моля да бъде на вниманието на всички колеги, които имат пряко или опосредствано отношение по този въпрос, защото темата е критична".

От две от трите електроразпредителни дружества - EVN и "Енерго про" изпратиха до медиите позицията си по въпроса.

От компанията, която доставя ток на Пловдив и Югоизточна България, обясняват, че няма електромери на клиенти на нейна територия, които да са отчетени за период от 40 дни.

В съобщението се допълва: "Напротив, близо 98% от почти 1,5 млн. електромери са отчетени в рамките на нормативно определения срок до 31 дни. Друг половин процент от електромерите са отчетени за 32 дни, основно поради лоши метеорологични условия, когато снеговалежи блокираха достъпа до отдалечени селища в планински райони на територията, обслужвана от EVN България Електроразпределение. За всички останали клиенти на дружеството, които не бяха осигурили достъп до електромерите си, намиращи се в техните имоти (основно еднофамилни къщи с дворове в малки населени места), дружеството е оставило индивидуално известие за необходимост от договаряне на дата за повторно посещение от отчетник за отчитане на потребената електроенергия и такова е извършено впоследствие".

От юли ЕВН и Енерго про с по-евтин ток, ЧЕЗ ще е с най-евтино електричество

Абонатите на ЕВН и Енерго про ще плащат по-евтин ток от 1 юли. Цената за тях ще намалее съответно с -1,30% и -1,17%. При ЧЕЗ ще има н...

Същевременно от "Енерго-Про" отговарят, че "спазват стриктно нормативните изисквания за отчетен период на потреблението на електроенергия не по-дълъг от 31 дни. Потреблението на 99,49% от клиентите на компанията за ноември е било отчетено до 31-я ден, което отговаря на нормативните изисквания".

Компанията допълва, че има единични случаи на клиенти, които не са осигурили достъп до електромера на имота и поради тази причина имат друг отчетен период. Изнесената в медиите цифра 2,028% отразява процента неотчетени потребители един ден преди изтичането на крайния срок.

От ЧЕЗ за момента не са дали отговор на отправените обвинения.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика