ЕВН: Няма да извършим плащането към НЕК, платили сме преди

28733
ЕВН: Няма да извършим плащането към НЕК, платили сме преди
Снимка: Getty Images/Guliver

ЕВН България (EVN) няма да извърши исканото от ДКЕВР плащане към НЕК, тъй като вече е заплатила въпросната сума през периода юни 2012 – юни 2013 в изпълнение на законовите си задължения към ВЕИ производителите. Това съобщиха от самото дружество в позиция до медиите.

„Във връзка със седем дневния срок, даден от ДКЕВР на EVN България Електроснабдяване да извърши плащане към НЕК, компанията заявява, че все още има некомпенсирани разходи от НЕК към нея, свързани със задължителното изкупуване по закон на енергията от ВЕИ за периода 01.07.2012 г - 31.07.2013 г. Това е факт, който не се отрича от нито една държавна институция, което дава основание на EVN България Електроснабдяване да реши как да изпълни своите договорни отношения с НЕК: или чрез извършване на плащания, или чрез прихващане на задължения срещу дължими вземания от НЕК”, казва се още в съобщението.

От дружеството уточняват, че са готови да участват в конструктивен диалог за намиране на разумно решение на създалата се ситуация и очаква всички отворени въпроси да бъдат решени с ДКЕВР и НЕК чрез преговори.

Припомняме, че днес е последният срок, в който ЕВН и „Енерго Про” могат да се издължат на НЕК. В противен случай те (както и ЧЕЗ, срокът за която изтече вчера) са заплашени от отнемане на лицензите. Дали обаче ще се стигне до тази мярка няма да стане ясно веднага. До седмица ЕРП-тата трябва да се защитят писмено пред ДКЕВР, а на 7 април ще имат изслушване пред самата комисия.  

Без да се отказваме от нашите права относно нашите вземания, ЕВН ще помогне за постигането на тези нови правила като предостави краткосрочна ликвидност в размер на 32 млн. лв. на НЕК, каза миналата седмица председателят на Управителния съвет на ЕВН България Йорг Золфелнер.

По думите на Золфелнер НЕК дължи на ЕВН 144 млн. лева заради присъединяване на ВЕИ. Заради това компанията си е прихванала 104 млн. лева, дължими от НЕК, тъй като в противен случай е щяла да има затруднения с финансовата си стабилност и с краткосрочни плащания. Според Золфелнер практиката на такива прихващания е обичайна и установена в ЕС, още повече че дължимото е признато от НАП.

Преминаването към лятно часово време не спестява енергия, твърди Аталай

Макар преди години да се е смятало, че преминаването към лятно часово време ще спестява значително количество енергия, данните показват...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com