Финансовият министър мълчи кой ще е новият шеф на БНБ и защо Росен Николов си тръгна

26623
Финансовият министър мълчи кой ще е новият шеф на БНБ и защо Росен Николов си тръгна
Снимка: БГНЕС

Финансовият министър Владислав Горанов не обясни защо управителя на Фонда за гарантиране на влоговете Росен Николов беше сменен с решение на правителството днес.

По думите на Горанов Николов е "много добър експерт, който е свършил много добра работа". Финансовият министър щял да разчита на Николов и в бъдеще, но не каза за какво. Със сигурност Николов няма да става гуверньор на БНБ, уточни Горанов. "Когато той реши, ще ви каже", контрира Горанов опити да разберат за какъв пост се готви досегашният управител на Фонда за гарантиране на влоговете.

На въпрос дали оставката на гуверньора на БНБ Иван Искров е на дневен ред Горанов отвърна: "Разбира се", предаде БГНЕС. Помолен да коментира дали е наясно какво са говорили Бойко Борисов и Иван Искров вчера на среща в Министерски съвет Горанов отговори, че "работата му е да знае, но не и да коментира какво си говорят други хора". Иван Искров трябва да си подаде оставката, каза той в отговор на призив да изнесе поне това, което е допустимо. Запитан дали това ще се случи до края на седмицата Горанов отвърна, че не е коментиран срок. Помолен да коментира в какъв срок подаването на оставка от страна на Искров ще е здравословно за банковата среда Горанов отговори, че "няма пряка връзка между двете".

Не е обсъждана кандидатурата на шефа на Комисията за финансов надзор Стоян Мавродиев за шеф на БНБ, каза още Горанов и добави, че Мавродиев си има работа в момента. Горанов отказа да коментира имената, които се спрягат за наследник на Искров.

Запитан какво налага рефинансирането на заема на Първа инвестиционна банка с външен дълг, Горанов отговори, че още когато през лятото е била одобрена ликвидна подкрепа за ПИБ е било ясно, че тя ще бъде за средносрочен период - една или две години, през който ще се утвърди план за преструктуриране. "Тогава ограниченията в лимита, който може да се поеме като дълг, принудиха правителството да направи помощта за 5-месечен срок. По принцип подобни планове да правят по-дълъг срок. Още тогава беше ясно, че оказана ликвидна помощ ще продължи поне две години. Изпратили сме до ЕК всички ангажименти, които банката е поела по плана за държавна помощ и няма проблем с това. Има график, по който в бързи темпове те ще възстановят средствата, отдадени назаем", обяви финансовият министър.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика