Газовият бранш е против увеличаването на акциза

894
Газовият бранш е против увеличаването на акциза
Снимка: Gazprom

Българската асоциация "Природен газ" (БАПГ) и Българската петролна и газова асоциация искат България да не подкрепи предлаганото от ЕК увеличение на акциза за природния газ. Двете организации са изпратили писмо до президента, премиера и парламента, както и до лидерите на политически партии.

В писмото се изразява безпокойство по повод предложението на Европейската комисия за Директива на Съвета за изменение на Директива 2003/96/ЕО относно преструктурирането на правната рамка на Общността за данъчно облагане на енергийните продукти и електроенергията.

ЕС няма да обръща гръб на газа и ядрената енергия

Европейският съюз навярно ще включи газа и ядрената енергия в списъка със зелени енергийни инвестиции, който трябва да бъде представен ...

Според газовия бизнес Европейската комисия иска новото облагане да влезе в сила от догодина, като това ще повиши чувствително цените за домакинствата. Асоцииаците посочват, че новите акцизи предвиждат газ, използван за моторно гориво, да се облага с минимална ставка от 7,17 до 10,75 евро на гигаджаул, което било между 16 и 25 пъти от сегашната. При газа за отопление повишението било с между 2 и 3 пъти, а за втечнения нефтен газ - до 4 пъти.

От двете организации твърдят, че вдигането на акцизите ще доведе до допълнителна инфлация, свиване на потреблението и неконкурентност на българската икономика. Компаниите подкрепяли въвеждането на новите мерки за опазване на околната среда, но това трябвало да става по начин, съобразен с техните социално-икономически ефекти.

"В настоящото писмо бихме желали да изтъкнем, че БАПГ и БПГА подкрепят инициативите, които са насочени към съхраняването на здравословна среда за бъдещите поколения на човечеството, като нашите организации активно и независимо участват в тези процеси. Дейностите по опазване на околната среда обаче трябва да бъдат имплементирани по начин, който да е съобразен с техните социално-икономически ефекти и реалните ползи за природата, които ще настъпят от осъществяването им", се посочва в писмото.

Според бизнеса от газовия бранш страната ни разполага с добре развита инфраструктурна мрежа за зареждане с газ, която можела да бъде в основата на прехода към нискоемисионна икономика, както иска ЕС.

Европа: Цената на газа надхвърли 1500 долара за 1 000 куб. м

Цената на газа в Европа днес премина границата от 1 450 долара за 1000 куб. м за първи път от октомври, а няколко минути по-късно преод...

"Призоваваме всички български институции, политически партии и медии да участват в изготвянето на единна национална позиция по поставените в настоящото писмо въпроси, като до нейното приемане Република България категорично да се противопостави и да не допуска да бъде обвързана от евентуално изменение на Директива 2003/96/ЕО относно преструктурирането на правната рамка на Общността за данъчно облагане на енергийните продукти и електроенергията", посочват още двете асоциации.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Пристига първото ядрено гориво от "Уестингхаус" за АЕЦ "Козлодуй

Експерт за отложената либерализация на тока: Не смятам, че ще плащаме повече

Решено: Служебният министър трябва да предоговори договора с "Боташ" (ВИДЕО)

Кои са най-устойчивите градове в Европа и в света?

Кабинетът отпусна парите за компенсиране на сметките за ток на училища, детски градини и църкви

Шринкфлацията застигна супермаркетите в тази европейска страна

Идва американското ядрено гориво за АЕЦ "Козлодуй"

Европа има нужда от два нови атомни реактора на година

На първо четене: Отлага се пълната либерализация на пазара на ток

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 13.04-19.04.24

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com