Годишна данъчна декларация 2021 - как да я попълним

56092
Годишна данъчна декларация 2021 - как да я попълним
Снимка: БГНЕС

След по-малко от месец изтича крайният срок за подаване на годишната данъчна декларация за физически лица.

За повечето хора подаването на декларация си е малък ужас. Затова в следващите редове ще проследим какъв е процесът при хора с трудови договори - от "А до Я". Но преди да започнем, припомняме - през 2021 година крайният срок за подаване на годишната данъчна декларация за физически лица е 5 май - заради Великденските празници! По принцип обаче е 30 април.

Има два начина да се подаде декларация - на хартия или по електронен път! Безспорно вторият е далеч по-лесен, затова обръщаме внимание на него.

На първо място - трябва да имате Персонален идентификационен код (ПИК). Той се издава във всяко бюро на Националната агенция по приходите (НАП) - трябва обаче да отидете на място.

След като вече имате ПИК код, отивате в този сайт. Слизате най-долу на страницата, при следния надпис: "ВХОД В ПОРТАЛА за Е-услуги, достъпни с персонален идентификационен код (ПИК)", който е активен линк. Натискате го и влизате във форма, в която попълвате ЕГН-то и ПИКа си.

След като влезете в личния си профил, отивате в графа "задължени лица" (намира се горе вляво), появява ви се падащо меню, натискате на името си и се визуализира ново меню, в центъра на екрана. Отивате на графа "Декларации, документи или данни, подавани от физически лица". Натискате плюсчето до нея, излиза ви подменю, в което цъкате на "Декларации по ЗДДФЛ". След това отваряте графа "Попълване" на "Декларация по чл. 50 от ЗДДФЛ".

Когато влезете в графа "Попълнете", излиза Вашата декларация и обяснение какво да правите. ЧЕТЕТЕ ВНИМАТЕЛНО - имате полета, оцветени в жълто и падащи се отляво, които са с данните Ви. ТРЯБВА ДА ПИШЕТЕ ДОПЪЛНИТЕЛНИ ДОХОДИ САМО АКО ИМАТЕ ТАКИВА ИЗВЪН трудовия си договор, важащ за съответната финансова година, И ТО ОТ ФИЗИЧЕСКИ ЛИЦА - например печелите от наем, от аренда и т.н.!

На първа страница от декларацията, т.е. "Данни за декларатора", ако пишете телефон (т. 6), в по-малкото квадратче напишете само първите 4 цифри от мобилния телефон. Освен това, отметнете точка 7 "Местно лице" - когато не става въпрос за различно гражданство. После следвате следният ред - първо влизате в графа ЧАСТ III, там отмятате, освен ако нещо нямате да добавите допълнителни доходи. После минавате ПРЕЗ ПРИЛОЖЕНИЯТА, ИЗПИСАНИ В МЕНЮТО ВЛЯВО, КОИТО СВЕТЯТ С ЖЪЛТ ЦВЯТ! Там четете, натискате "потвърди" и като попълните всички приложения, които са ви светили в жълто, отивате на ЧАСТ IV. В ЧАСТ IV най-важните точки са 9, 11 и 12 - това е колко данък имате да довнасяте! Би трябвало в общия случай да е 0 - ако не е така, направете справка със счетоводителя на компанията (или институцията), за която работите

Когато попълните всичко (ще разберете, че е попълнено, когато срещу всяко приложение, което е отворено за попълване, светва зелено), отивате най-горе, при графа "Проверка и подаване". Преглеждате още веднъж цялата декларация, най-важно е това колко дължите, в общия случай трябва да е НУЛА! След като се уверите, че всичко е попълнено коректно, натискате най-долу "Потвърждаване и подаване" и пак пишете ПИК кода си.

Съмнявате ли се за нещо, винаги можете да потърсите съвет от счетоводителя на фирмата. А за да се уверите, че можете да ползвате някакви отстъпки или имате някакви данъчни облекчения, проверете ТУК!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

КРИБ: С промените при рекламата на хазарта ще настъпят трайни неблагоприятни последици

Инфлацията в най-голямата икономика в Европа изненадващо се ускорява

Нов директор на Агенцията по кадастър

Кофас: В България за първи път от години намаляват фалитите

"Булгаргаз" очаква по-ниска цена на газа за май

Бившият директор на “Ел Би Булгарикум” твърди, че сегашното ръководство е с изтекъл мандат

Удар по свободата на медиите: Журналист за ефекта от забраната на реклама на хазарт

Радев се намеси: Вето върху текстове на Закона за инвестициите

Отлагането на либерализацията на тока ще ни коства милиарди от Европа: Говори Атанас Пеканов

Официално: Над 1,1 милиарда е печалбата ни от "Турски поток" досега

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика