Горанов посъветва да не караме служебните автомобили извън работа

1829
Горанов посъветва да не караме служебните автомобили извън работа
Снимка: БГНЕС

Ако бизнесът не иска да е затруднен дали трябва да плаща на хазната, защото ползва служебни автомобили за лични нужди, нека просто ползва служебните коли само за служебни нужди. Така финансовият министър Владислав Горанов намери решение на заплетените обяснения на НАП относно начисляването на спорния данък "уикенд".

Според финансовия министър постигнатият ефект от дебата покрай данък "уикенд" е значителното подобряване на разбирането, че наличието на регистрацията по Закона за ДДС на едно лице не означава категорично наличие на правене на покупки с 20% по-евтино. Той посочи и, че сме станали свидетели на прехвърляне на активи - особено превозни средства, от техните номинални собственици на реалните им ползватели - физическите лица.

ГЕРБ, Реформаторите и ПФ предлагат 10% данък "уикенд"

Депутати от ГЕРБ, Реформаторския блок и Патриотичния фронт предлагат ползването на фирмени автомобили, телефони и др. техника за лични ...

Още с промяната в прилагането на Правилника за Закона за ДДС Горанов обясни, че правилата се нарушават най-често при купуването на голям актив – имот, яхта, които после не се ползват служебно. Когато го правиш, крадеш ДДС, заяви финансовият министър. При ниска данъчна тежест не ни остава друго, освен максимално да съберем дължимото от данъци, подчерта Горанов.

В момента в Правилника за Закона за ДДС се регламентира отчитането пред НАП на стоките и услугите, ползвани за служебни и лични цели. И според действащото преди законодателство една фирма не можеше да ползва данъчен кредит за стоки, които се ползват за лични нужди. Сега обаче в декларациите към НАП фирмите ще имат възможност да разграничават закупените активи, които се ползват за лични нужди от тези, ползвани за служебни. Фирмите, един вид, ще си самоначисляват данък и НАП ще има възможност да по-голяма възможност да разграничава активите.

Колко пари събра държавата от данък уикенд - научете в Expert.bg.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика