Грандиозен скандал се заформя с още една оперативна програма, съдът се намеси

40090
Грандиозен скандал се заформя с още една оперативна програма, съдът се намеси
Снимка: БГНЕС

Административният съд в София официално отмени подписаното решение за отмяна на класирането по процедура „Технологична модернизация в малки и средни предприятия”, която е част от Оперативна програма „Конкурентоспособност”.

Основание за решението е жалба на една от фирмите, участвали в процедурата. Като мотив от съда посочват, че главният директор на дирекция „Европейски фондове за конкурентоспособност” Ели Милушева е допуснала предварително изпълнение на решението си, с което одобрява списъка с финансирани проектни предложения и Оценителния доклад на Оценителната комисия по процедурата. Става въпрос за Решение № РД-16-694/23.05.2014 г. на Милушева.

Спряха процедурата за модернизация на фирмите с европари

97 млн. лв., предназначени за модернизация на малки и средни предприятия, по ОП "Конкурентоспособност" са под въпрос. Това стана ясно д...

От Административния съд уточняват, че Дирекция „Европейски фондове за конкурентоспособност” може да обжалва в 7-дневен срок. Според информация на Actualno.com обаче, това означава до 30 юни, понеделник, тъй като се отчита и предварителното изпълнение на Решение № РД-16-694/23.05.2014 г.

Защо се стигна дотук?

От „ВСК Кентавър – ИЗ Динамика” ЕООД изпращат протестно отворено писмо заради решението на Милушева да спре „Технологична модернизация в малки и средни предприятия” до цялото правителство и конкретно до премиера Пламен Орешарски, до икономическия министър Драгомир Стойнев, до финансовия министър Петър Чобанов, до вицепремиерите Зинаида Златанова и Даниела Бонева.

В писмото „ВСК Кентавър – ИЗ Динамика” ЕООД директно обвинява правителството, че прикрива причината за решението на Милушева да прехвърли 97 млн. лева от „Технологична модернизация в малки и средни предприятия” към процедурата „Енергийна ефективност и зелена икономика”. Ето какво пише в писмото:

Към момента свободният ресурс по ОПК е в размер на около 30 милиона лева. С други думи, на практика не са налице средства, които да покриват бюджета на прекратената процедура за предоставяне на безвъзмездна помощ 2.1.14 „Технологична модернизация в малки и средни предприятия”. Причината за това е, че при обявяване на процедурата сте разчитали, че тези средства ще се осигурят от фазирането на схемата за изграждане на газовата връзка със Сърбия и от фазирането на схемата за изграждане на технологичен парк. След обявяване на процедурата за „Технологична модернизация в малки и средни предприятия” и докато тече периода за набиране на проекти са се случили две неща, които имат отражение върху бюджета:

ЕК: Официално не сме подавали информация за спиране на оперативни програми

Президентът Росен Плевнелиев заяви пред медиите за свикването на извънреден КСНС във вторник следващата седмица, че разбрал от Евроко...

1. Извършено е наддоговаряне по схемата за въвеждане на иновации, с което е изчерпан ресурса от фазирането на средствата по проекта за газовата връзка.

2. Ели Милушева не е предприела необходимите действия за фазирането на схемата за технологичния парк, от където ще се осигурят около 70 милиона лева.

Правителството одобри новата ОП "Конкурентоспособност"

Правителството одобри новата Оперативна програма "Конкурентоспособност“. По този повод министърът на икономиката и енергетиката Д...

В момента процедурата за предоставяне на безвъзмездна помощ BG161PO003-2.1.14 „Технологична модернизация в малки и средни предприятия” е прекратена и Ели Милушева обяви, че ще прехвърли бюджета за договаряне по схема за Енергийна ефективност. При тази ситуация, обаче не е възможно да се прехвърля ресурс, защото такъв на практика не е наличен”.

ВСК Кентавър – ИЗ Динамика” ЕООД посочва, че заради решението на Милушева 97 млн. лева ще трябва да се платят от държавния бюджет, след като съдът го отмени, а на първа инстанция това вече се случи. „Ако се реши наддоговаряне по схемата за енергийна ефективност, то ще е възможно само в рамките на посочените около 30 милиона лева и средствата от Технологичния парк ще бъдат загубени, предвид ограниченията за договаряне след 30 юни с оглед изискванията на Регламент 800/2008”, пише в писмото.

Голяма далавера?

Според информация на Actualno.com решението за спиране на парите по „Технологична модернизация в малки и средни предприятия” изобщо не е случайно. Източник на Actualno.com твърди, че г-жа Милушева е смесила лични интереси с обществени в случая в изгода на определена фирма, която е класирана повторно по процедура BG161PO003-1.1.07 „Внедряване на иновации в предприятията“ след ревизия на точкуването за изпълнение на критериите. Ревизията е направена, за да може компанията да влезе в границата, в която вече се дава финансиране.

Източникът на Actualno.com казва и, че г-жа Милушева не се е съобразила с мнението на отдел „Законодателство, вътрешен контрол и нередности” (ЗВКН) по жалби, внесени от консултанти, който не са успели да се вредят в процедурата „Технологична модернизация в малки и средни предприятия”. ЗВКН прави преоценка по жалбите и независимо, че след преоценката в почти 99% от случаите ЗВКН не потвърждава тезата на консултантите за нередности, Милушева публично твърди, че извършената в случая оценка на списъка с проектни предложения от Оценителната комисия е манипулирана.

Стойнев: Наказателната процедура за "Южен поток" може да бъде спряна

Наказателната процедура за „Южен поток” може да бъде спряна. Това заяви министърът на икономиката и енергетиката Драгомир С...

Според данни на източника на Actualno.com за ОП „Конкурентоспособност” в момента на практика отговаря г-жа Мария Дивизиева. Нейното име нашумя скандално след случая със съдия Веселин Пенгезов. Според прокуратурата тя е замесена в обвинението срещу съдия Пенгезов за длъжностно присвояване по проекта за  изготвяне на софтуер за военните съдилища в София и Плевен. Според прокуратурата това е станало със знанието на Мария Дивизиева, която по това време е заместник-министър на държавната администрация и шеф на ОП "Административен капацитет" и е съветвала Пенгезов и Петков как да прикрият, че не са обявили обществена поръчка, а вместо това са раздавали пари на физически лица.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика