Гълъб Донев: Рано е да се мисли за отпадане на тавана на пенсиите

2507
Гълъб Донев: Рано е да се мисли за отпадане на тавана на пенсиите
Снимка: БГНЕС

За следваща и по-следващата година е рано да се мисли за отпадане на тавана на пенсиите. Това може да стане в един период до 5 години. Това заяви в сутрешния блок на БНТ служебният социален министър Гълъб Донев.  

Донев уточни, че таванът на пенсиите е вързан с максималния осигурителен доход и ако се следва Кодексът за социално осигуряване максималната пенсия е 40% от максималния осигурителен доход. Когато започне плавно да се вдига максималният осигурителен доход, постепенно ще отпадне необходимостта от съществуването на тези ограничители.  

550 лева ще е средната пенсия, заяви социалният министър

550 лева ще е средната пенсия, като средно увеличението на човек ще е около 64 лева. Това каза пред Нова тв социалният министър Гълъб Д...

Донев каза още, че е стартирало нормално отпускането на пенсии от втория стълб - допълнителното задължително пенсионно осигуряване. Това, което много хора могат да направят, е да подадат заявление за преизчисление на пенсията, каза той.  

По отношение на бюджета, социалният министър заяви, че в момента има срок за даване на предложения между първо и второ четене. До 2 септември трябва да бъдат дадени предложенията за бюджета на ДОО и НЗОК, а до 10 септември на държавния бюджет.  

Следващите дни ще бъдат съществени за това какви предложения ще бъдат представени към трите законопроекта, каза той. По думите му предложенията в бюджетите в социалната сфера са най-атрактивни, защото интересите на българските граждани минават през тази сфера.  

"Надявам се здравият разум да надделее, защото трябва да се запази финансово устойчива система, да има адекватност на доходите от пенсии, мотивация към хората, които в момента са в осигуряване и техните вноски финансират размерите на пенсиите, които се изплащат в момента. Много са основните моменти, които трябва да бъдат отчетени, когато се правят предложения, за да не доведе разклащане в системата", каза министърът.  

Министър Донев: Промените в мярката 60/40 насочиха ресурс към най-засегнатите фирми

Новият дизайн на мярката 60/40 за подкрепа на бизнеса, приет от служебното правителство, работи ефективно и целесъобразно, смята служеб...

Той смята, че така трябва да се направи преизчислението на пенсиите, че то да бъде справедливо за всички български пенсионери.  

По отношение на енергийните помощи Донев заяви, че те се получават 5 месеца в годината, докато пенсиите целогодишно. Тази година е увеличен размерът на енергийната помощ - за целия политически сезон е 523.55 лв. Помощта ще се изплаща от 15 септември.  

Нарастват потребителите на тази помощ. Тази година те са над 330 000, което е близо 17-18 % ръст.  

Донев каза още, че политическите партии предлагат промяна в размера на майчинството за втората година. В момента помощта е 380 лв. Предложенията са за различни размери. Голяма част от майките са осигурявани върху минимална работна заплата и има предложение втората година да се получава размера на минималната работна заплата. 

Христо Иванов: Избори „2 в 1“ не е удачен вариант

Избори „2 в 1“ не са удачен вариант, такива никога досега не са правени. Това заяви Христо Иванов, съпредседател на "Демокр...

Прочетете още по темата: Гълъб Донев: Всички пенсии ще бъдат увеличени средно с 64 лв.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Официално: Над 1,1 милиарда е печалбата ни от "Турски поток" досега

Енергийният министър заминава за Турция да предоговаря с "Боташ"

Най-големият безмитен магазин в България отвори врати

Повече компании в България смятат да наемат нови служители през летния сезон

ЕЦБ: Очакванията за инфлацията на потребителите в еврозоната вървят надолу

Гвоздейков подписа с поляци за доставка на 7 двуетажни влака

Забрана за рекламата на хазарт мина на първо четене със заявки за бързо приемане

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 20.04-26.04.24

Евтим Милошев очаква успешен летен сезон

СЗБ: Българските институции най-сетне поставиха туризма като приоритет

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика