И служебното правителство няма нищо против "Газпром" да точи български газ по "Южен поток"

27371
И служебното правителство няма нищо против "Газпром" да точи български газ по "Южен поток"
Снимка: БГНЕС

"За нас е важно, ако се намери газ в Черно море, той да може да тече по тази тръба и служебното правителство ще работи затова". Така вицепремиерът Екатерина Захариева коментира проекта "Южен поток", предаде БГНЕС. Думите ѝ поразително съвпадат с тези на бившия икономически и енергиен министър Драгомир Стойнев по темата.

Захариева заяви, че проектът е добър за България, но ако се осъществи по европейските правила. "Ще окажем пълно съдействие на ЕК чрез предоставяне на всички изискани документи", увери Захариева и припомни, че ЕК не е спряла целия проект, а има съображения, че е нарушено европейското законодателство и съображения по отношение на Третия енергиен пакет.

Според Захариева възстановяването на плащанията по ОПРР (Оперативна програма "Регионално развитие") през септември е невъзможно. "Няма как през ноември да бъдат пуснати АМ "Марица" и АМ "Струма", обясни тя. Захариева определи като грешка разделянето на Министерството на регионалното развитие и благоустройството на Министерство на инвестиционното проектиране и Министерство на регионалното развитие. Тя каза, че една от грешките на България е също така липсата на готови проекти. Все пак вицепремиерът по икономическите въпроси, министър на регионалното развитие и инвестиционното проектиране даде положителна оценка на предшествениците си в МИП. Тя бе по отношение на отпуснатите средства за изграждане на кадастрална карта.

Захариева представи днес екипа, с който ще работи през следващите два месеца. Нейни заместници в регионалното министерство ще бъдат Йорданка Чобанова, Ангел Петров, Радослав Русев. Йорданка Чобанова ще отговаря за ОПРР. Инж. Ангел Петров ще бъде заместникът на Захариева, който ще отговаря за ОП "Транспорт", а за ВиК сектора ще поеме Радослав Русев. За началник на кабинета си в МРР Захариева се е спряла на Петя Тянкова, която доскоро бе юридически секретар на президента Росен Плевнелиев.

Арх. Георги Савов, който е бил ръководител на едно от най-големите архитектурни бюра в България, ще бъде единственият зам.-министър на инвестиционното проектиране, а поста на началник на политическия кабинет във ведомството ще бъде поет от Красимира Нечева. Милка Гечева отново ще оглави Дирекцията за национален строителен контрол.

"Лицата в този екип са тези, на които аз трябва да се доверя, за да си свърша работата. За тези три месеца аз трябва да се доверя на доказани професионалисти, за да съм сигурна, че това ще се случи", каза Захариева в отговор на въпрос на БГНЕС защо сменя лица на ключови позиции, след като мандатът на служебното правителство е само 3 месеца. Тя твърди, че зам.-министрите по закон си тръгват заедно с министъра, който напуска своя пост. Но по време на предишното служебно правителство на Марин Райков, в което Захариева отново беше вицепремиер, почти всички заместник-министри от предходното правителство на Бойко Борисов останаха на своите постове.

Като свои приоритети Захариева определи възстановяването на плащанията по ОПРР, ускоряването на транспортните проекти, работата по ВиК сектора, както и подобряването на бизнес средата у нас.

Стойнев да бъде разследван за национално предателство, намеква Румен Петков

Драгомир Стойнев плюс ядрена енергетика е равно на национално предателство. Това заяви членът на ИС на АБВ Румен Петков по време на сре...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика