И върховният съд даде лиценз на ТЕЦ „Брикел“ да обгазява Гълъбово

4699
И върховният съд даде лиценз на ТЕЦ „Брикел“ да обгазява Гълъбово
Снимка: ТЕЦ Брикел

Върховният административен съд (ВАС) взе решение в полза на ТЕЦ „Брикел“, свързан с бизнесмена Христо Ковачки. Магистратите решиха да позволят на централата да продължи работата си въпреки скандалите, свързани с нея, мащабните протести и проверките от страна на Европейската прокуратура.

За това съобщиха двете екоорганизации, които подадоха жалбата – „Грийнпийс“ – България и „За Земята“.

Жена е загинала при инцидент в ТЕЦ "Брикел"

Жена на около 50 години е загинала при инцидент в ТЕЦ "Брикел". Това потвърди за БТА окръжният прокурор на Стара Загора Дичо Атанасов. ...

ОЩЕ: Борислав Сандов за проверките на ТЕЦ-овете: Явно Христо Ковачки е добре пазен (ВИДЕО)

През август 2022 г. тричленен състав на ВАС реши, че заповедта на РИОСВ – Стара Загора с предварително изпълнение за спиране на ТЕЦ „Брикел“ няма да остане в сила, за да не се стигне до „значително и трудно поправими вреди“.

Сега става въпрос за издаденото през октомври 2021 г. от Изпълнителната агенция по околна среда комплексно разрешително на централата да изгаря въглища, нефтошисти и биомаса. Това трябва да осигури съответствие с новите екологични изисквания, но ТЕЦ "Брикел" получи право да изхвърля до 320 mg/Nm3 серни оксиди при поставен нормативен праг на изхвърляне на 130 mg/Nm3. В случая ТЕЦ "Брикел“ не може да спази новата норма за серен диоксид, преди да изгради втора сероочистка, но изграждението ѝ е отложено едва за 2024-2025 г.

Ръководството на централата признава, че при работа само със сега действащата сероочистка се постига концентрация на емисиите, която е почти двойно по-висока от заложената допустима норма за серен диоксид, обясниха при подаването на жалбата от "Грийнпийс" – България и екологично сдружение "За Земята".

Според тях във взетото решение по жалбата им ВАС не отчита представените техни доказателства за нарушения в процедурата по издаването на разрешителното от Изпълнителната агенция по околната среда и водите. Не са приети и признанията на оператора, че ТЕЦ "Брикел" не може да спазва екологичните норми за серен диоксид в условията в новия документ.

Съдът спира едновременното горене на въглища и отпадъци в "Брикел"

Старозагорският административен съд обяви за нищожно писмото на бившия екоминистър Нено Димов, с което се даваше разрешение на ТЕЦ "Бри...

По-рано тази година ВАС спря това дело до решаване на въпросите, отправени до Съда на Европейския съюз от друг съдебен състав, относно сходно екологично разрешително на друга от централите в района – ТЕЦ "Марица Изток 2". Въпреки това съдебният състав не се съобрази със задължителните указания на Съда на ЕС и прие изводи, които откровено противоречат на тези на Съда на ЕС, отбелязват екоорганизациите.

Един от съдиите в тричленния състав – Юлия Тодорова, не е съгласна с тези изводи. Тя припомня, че европейските съдии указват категорично как трябва да се оцени дали екологичното разрешително ще допринесе за нарушаване на нормите за опазване на човешкото здраве – а именно, като се вземе предвид общото въздействие на всички замърсители в региона. Това не е извършено при издаването на разрешително на ТЕЦ „Брикел“. Съдът на ЕС изрично подчертава, че такива пропуски при издаването на разрешителни могат да доведат до бъдещи превишения на нормите за чист въздух. Лошата практика на националните институции, която ВАС потвърждава и сега, вече години наред е причина за системното наднормено замърсяване, посочват екоорганизациите.

„Крайно време е системните замърсители като свързваната с Христо Ковачки ТЕЦ „Брикел“ да бъдат подведени под отговорност, вместо да държат цели общности за заложници с печата на институционалното безсилие. Това решение подчертава огромната отговорност на министрите на околната среда и на енергетиката – Юлиан Попов и Румен Радев, за трансформацията на енергийния сектор. В името на човешкото здраве, България не може да си позволи да разчита на морално остарели инсталации, неспособни да работят, без да замърсяват“, заяви Десислава Микова - координатор на кампанията „Климат и енергия“ в „Грийнпийс“ – България.

ОЩЕ: Нови наказателни постановления за замърсяване са наложени на ТЕЦ "Брикел"

ТЕЦ „Марица 3“ и „Брикел“ представиха пред двама министри мерки срещу замърсяването на въздуха

По инициатива на министъра на енергетиката Росен Христов днес се проведе среща във ведомството с ръководството на ТЕЦ „Марица 3&l...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Отлагането на либерализацията на тока ще ни коства милиарди от Европа: Говори Атанас Пеканов

Официално: Над 1,1 милиарда е печалбата ни от "Турски поток" досега

Енергийният министър заминава за Турция да предоговаря с "Боташ"

Най-големият безмитен магазин в България отвори врати

Повече компании в България смятат да наемат нови служители през летния сезон

ЕЦБ: Очакванията за инфлацията на потребителите в еврозоната вървят надолу

Гвоздейков подписа с поляци за доставка на 7 двуетажни влака

Забрана за рекламата на хазарт мина на първо четене със заявки за бързо приемане

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 20.04-26.04.24

Евтим Милошев очаква успешен летен сезон

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика