Нови наказателни постановления за замърсяване са наложени на ТЕЦ "Брикел"

1899
Нови наказателни постановления за замърсяване са наложени на ТЕЦ "Брикел"
Снимка: ТЕЦ Брикел

Проверките, извършени от регионалната екоинспекция (РИОСВ) на ТЕЦ "Брикел", Стара Загора бяха извършени на 15 и 16 октомври т.г. Резултатите сочат за констатирано наднормено замърсяване на въздуха в гр. Гълъбово със серен диоксид на ТЕЦ "Брикел", което е довело до налагане на 16 наказателни постановления. Това съобщиха от РИОСВ. По едно наказателно постановление е издадено на "ТЕЦ Марица-изток 2" и на "Ей И Ес 3С - Марица-изток 1". От своя страна Изпълнителната агенция по околна среда е поставила допълнителна мобилна автоматична станция на територията на Гълъбово.

В разпространеното съобщение до медиите става ясно, че в понеделник РИОСВ - Стара Загора, е започнала проверка на ТЕЦ "Брикел", като в същия ден операторът е информирал екоинспекцията, че спира дейността на енергиен котел 3 и преустановява работата на цялата инсталация. Това се е случило след възникналата авария в енергиен котел 2 на 22 октомври.

Съдът спира едновременното горене на въглища и отпадъци в "Брикел"

Старозагорският административен съд обяви за нищожно писмото на бившия екоминистър Нено Димов, с което се даваше разрешение на ТЕЦ "Бри...

Тогава дейността му е спрян, а в сряда ТЕЦ "Брикел" е преустановил всички дейности по горивната инсталация, като от там са информирали, че предстои извършване на основен ремонт.

Във връзка с това от регионалната екоинспекция в Стара Загора съобщават, че за периода от 17 октомври до момента от автоматичната измервателна станция в Гълъбово не са отчетени превишения на емисиите на серен диоксид, както и отклонения по останалите контролирани показатели на нормите за качество на атмосферния въздух.

Междувременно електронното издание "За истината" съобщи, позовавайки се на сигнали от граждани на Гълъбово, че наднормени стойности на серен диоксид в града са били констатирани четири дни преди извънредната проверка на екоминистерството

Повод за реакцията му станаха превишени нормите на серен диоксид, отчетени от автоматичната измервателна станция в града на 15 и 16 октомври.

Съвпаденията в замърсяването, усетени от гражданите на Гълъбово на 14 октомври, е станало точно в деня, в който в Административния съд в Стара Загора започна делото срещу издадената принудителна административна мярка за затваряне на централата заради нарушения в комплексното й разрешително.

ТЕЦ „Марица 3“ и „Брикел“ представиха пред двама министри мерки срещу замърсяването на въздуха

По инициатива на министъра на енергетиката Росен Христов днес се проведе среща във ведомството с ръководството на ТЕЦ „Марица 3&l...

Новата административнонаказателна процедура по Закона за опазване на околната среда, наложена на ТЕЦ "Брикел", едва ли ще радва гражданите на Гълъбово, които не вярват, че някога коминът на най-стария ТЕЦ в България ще спре да замърсява града. В същото време кметът на Гълъбово Николай Тонев коментира, че не е оглавил протеста на съгражданите си с искане за затваряне на централата, тъй като според него "няма полезен ход срещу зимата"

"Ако Христо Ковачки реши да затвори крана на топлофикацията, детските градини и училищата, както и немалка част от битовите потребители ще останат на студено", заявява още кметът.

Според протестиращите в града, ако системата за ранно предупреждение в Регионалната екоинспекция в Стара Загора е работила нормално, от ТЕЦ "Брикел" би трябвало реагират веднага и да не допускат повече от еднократно превишение на нормите на серен диоксид или на други вредни емисии в атмосферата. Само че да намаляват мощностите не е в техните правомощия, а на Енергийния системен оператор (ЕСО). А той едва ли в подобни случаи нарушава баланса в системата, за да предотврати замърсяване в Гълъбово или някъде другаде в страната.

Според информация от сайта на Изпълнителната агенция "Околна среда" от 10 до 19 октомври т.г. регистрираните превишения на нормите на серен диоксид в Гълъбово са отчетени пет пъти. Това поставя и въпроса колко са били тези превишения от началото на годината до сега, тъй като подобни данни в сайта липсват.

Сега на ход е Административният съд в Стара Загора, който на 22 октомври даде ход на делото срещу заповед на РИОСВ - Стара Загора, за принудително спиране работата на ТЕЦ "Брикел" заради констатирани нарушения на комплексното разрешително. Това дело може да продължи с години, в случай че стигне до Върховния административен съд. В това време централата на Христо Ковачки най-вероятно ще продължава да бъде източник на замърсяване на атмосферния въздух в Гълъбово, което автоматичните станциите на Министерството на околната среда няма да отчитат, както и досега.

Борд с участието на Църквата ще съблюдава моралната и репутационна тежест на кандидат-депутатите на Стефан Янев

Борд с участието на Църквата ще съблюдава моралната и репутационна тежест на кандидат-депутатите на Стефан Янев. Това е една от целите ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Каракачанов: Държавата трябва да се погрижи за земеделските стопани и да изгради ефективна защита от градушките

Коментар №3 на седмицата: А защо Малкович не постави "Под игото"? Ще се съизмери с "Хъшове"

Коментар №2 на седмицата: След интервюто с Диков: 3 въпроса, които Кирил Петков е добре да изясни

Коментар №1 на седмицата: Завръщането на легендарния лечител и мъченик Мангъров

Атлантическият съвет на България разкритикува освобождаването на Вяра Тодева

Военните ни обезвредиха боеприпас, открит в София

Кой има имен ден днес, 27 април, 2024 г. Честито!

Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)

Най-важните новини за деня: 26 април 2024 г.

Промени в движението между Ружинци и Дунавци

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com