Идея - при по-висока цена на тока и газа, прекратяваме договора с доставчика

19292
Идея - при по-висока цена на тока и газа, прекратяваме договора с доставчика
Снимка: Getty Images / Guliver

Ако доставчикът на ток и/или газ реши да промени цената, ще можем да късаме договора едностранно. Такава поправка предлага в Закона за енергийната ефективност Министерството на икономиката и енергетиката.

Стига да бъде приета от парламента, поправката ще важи за битовите потребители. Тя се прави с мисъл за либерализирането на пазара, което тепърва предстои.

Георги Марков: Орбан го избраха, защото разби монополите

Преди четири години Виктор Орбан спечели парламентарните избори, побеждавайки социалистите. След като стана премиер, Орбан направи нова...

В момента потребителите на ток не могат да си променят доставчика. Лицензите на енергодружествата са за пренос на ток в определена част от територията на страната. ЧЕЗ отговаря за Югозападна и Западна България, макар че държи и ТЕЦ Варна, ЕВН е господар в Югоизточна и Източна България, а Енерго-про, която купи бизнеса на E.ON, държи електроразпределението във Варна, Велико Търново, Габрово, Добрич, Разград, Русе, Силистра, Търговище и Шумен.

Сред поправките обаче фигурира и следната - абонатите на парното не могат да се отказват от услугите на доставчика си, пише "24 часа". Предлага се във всяка нова сграда задължително да се монтират индивидуални топломери. Друга идея, която ще се обсъжда, е хората, които се издължават към топлофикациите на вноски, да правят това вместо с 10 равни вноски и 2 изравнителни сметки да го правят с 11 равни и 1 изравнителна сметка. Има и предложение за въвеждане на схема за авансово плащане на ток и газ. Сега такава опция няма.

Какво още се готви като законови промени в енергетиката - научете в Expert.bg

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика