Инфлация: Производствените цени на вътрешния пазар скачат с близо 80%

1968
Инфлация: Производствените цени на вътрешния пазар скачат с близо 80%
Снимка: iStock

Производствените цени на вътрешния пазар у нас продължават да нарастват рекордно и през месец септември, което поставя под въпрос доколко инфлацията у нас е достигнала своя пик, както смятат някои експерти. Макар месечният ръст в производтсвените цени да се забавя, годишното увеличение засилва осезаемо темпа си на растеж.

Индексът на цените на производител на вътрешния пазар нараства със 78.1% на годишна база през септември, сочат данните на Националния статистически институт. Това означава, че само за месец производствената инфлация в родната индустрия е нараснала с близо 10 процентни пункта. За сравнение, през месец август увеличението на цените на производител бе 68.2% на годишна база, което постави България на трета позиция в Европейксия съюз в това отношение. Пред страната ни през август са единствено Ирландия (+97.4%) и Румъния (70.9%), според данните на Евростат. 

България сред лидерите по ръст на производствените цени в ЕС 

Основен генератор на внушителното нарастване е поскъпването на енергоносителите.

Скокът в цените при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ възлиза на 147% на годишна база през септември. Увеличението в преработващата промишленост е 31.2% за година, а в добивния сектор се отчита ръст от 14.1% спрямо същия месец на миналата година.

По детайлен поглед обаче показва колко сериозно е поскъпването на вътрешния пазар на стоките, произвеждани от българската промишленост. Спрямо септември 2021 г. съществено увеличение на цените в преработващата промишленост е отчетено при: производството на химични продукти - със 70.0%, производството на дървен материал и изделия от него, без мебели - с 61.5%, производството на изделия от други неметални минерални суровини - с 36.5%, производството на хранителни продукти - с 30.9%.

Производствената инфлация на вътрешния пазар се изстреля до близо 70%

Производствената инфлация в България достигна нови висини, като основен двигател на рекордното увеличение си остава скокът в цените на ...

Производствените цени имат пряко отношение към размера на потребителската инфлация у нас, тъй като покачването на цените в крайна сметка достига до крайния потребител.

Индексите на цените на производител измерват средното изменение на цените на промишлените продукти, произвеждани и продавани от българските предприятия. Те могат да се разглеждат като ранен измерител на инфлацията и да се използват за международни сравнения, става ясно от методологията на НСИ.

В резултат на резкият скок на производствените цени на вътрешния пазар, общият индекс на цените на производител у нас нараства с цели 56.8% на годишна база през септември. Това означава, че само през септември общият индекс е скочил с 6.5 процентни пункта, след като през август годишният ръст бе 50.3%.

Ръст на цените на годишна база е отчетен при: производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - със 148.3%, преработващата промишленост - с 22.7%, и в добивната промишленост - със 17.9%.

Седем държави в ЕС отчитат по-висока инфлация от България

България вече не е сред лидерите по най-висока инфлация в Европейския съюз, но продължава да отчита по-високо равнище спрямо средното з...

В преработващата промишленост значително повишение на цените е отчетено при: производството на химични продукти - с 48.8%, производството на дървен материал и изделия от него, без мебели - с 33.5%, производството на хартия, картон и изделия от хартия и картон - с 32.0%, производството на хранителни продукти - с 29.7%.

В същото време индексът на цените на производител на международния пазар се увеличава с 1.7% през септември 2022 г. спрямо предходния месец, а спрямо съответния месец на 2021 г. увеличението е с 23.0%. През преходния август годишното увеличение бе 22.4%.

Месечни изменения

Общият индекс на цените на производител се увеличава с 6.8% през септември 2022 г. спрямо предходния месец. Значителен ръст е регистриран при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 15.6%, в добивната промишленост - с 6.5%, и в преработващата промишленост - с 0.7%.

България запазва лидерската си позиция в ЕС по ръст на индустриалното производство

България остава лидер в Европейския съюз по нарастване на промишленото производство и през месец август, сочат сезонно изгладените данн...

Повишение на цените на производител в преработващата промишленост се наблюдава при: производството на машини и оборудване с общо и специално предназначение - с 4.2%, производството на изделия от други неметални минерални суровини - с 3.6%, производството на дървен материал и изделия от него без мебели - с 2.4%.

По-ниски цени са отчетени при производството на изделия от каучук и пластмаси, при печатната дейност и възпроизвеждане на записани носители - по 0.7%, и при обработката на кожи, производството на изделия от обработени кожи без косъм - с 0.3%.

Индексът на цените на производител на вътрешния пазар се увеличава с 9.2% през септември 2022 г. спрямо предходния месец. Ръст е регистриран при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 15.5%, в добивната промишленост - с 2.0%, и в преработващата промишленост - с 1.7%.

Повишение на цените на производител в преработващата промишленост се наблюдава при: производството на изделия от други неметални минерални суровини - с 3.4%, производството на дървен материал и изделия от него, без мебели - с 2.9%, производството на облекло - с 2.3%, производството на напитки - с 2.2%. По-ниски цени са отчетени при печатната дейност и възпроизвеждане на записани носители - с 0.4%.

Още: Лоши новини: Производствените цени в индустрията нарастват рекордно

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Смениха ръководството на "Булгаргаз"

ОББ: Услугите – главен мотор на икономиката

Основателят на Telegram: Натискът на Кремъл ме принуди да напусна Русия

На комисия: Отложиха либерализацията на електроенергийния пазар за домакинствата

Почти два милиона туристи са били в България през зимния сезон

Байдън иска да утрои митата за стомана и алуминий от Китай

Фалитите в България: Данните за първото тримесечие на 2024 година

AES България отново получи престижната награда за безопасност на British Safety Council

Инфлацията в ЕС и еврозоната продължава да се забавя. Какви нива достига?

Енергийният министър обсъди с ОМВ добива на нефт и газ в Черно море

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика