Инфлацията във Великобритания се забавя, но остава над прогнозните нива

1468
Инфлацията във Великобритания се забавя, но остава над прогнозните нива
Снимка: iStock

Инфлацията в Обединеното кралство се забавя до 3,2% от 3,4% през март, съобщи Националната статистическа служба на страната. Това е малко по-високо от прогнозата на икономисти, анкетирани от Reuters, които очакваха забавяне до 3,1%, предава CNBC. Има обаче забавяне спрямо отчетените през февруари 3,4%.

Според националната статистика хранителните продукти са оказали най-голямо влияние върху намаляването на ръста на цените, докато моторните горива са допринесли за увеличение.

Основният показател, изключващ храните, енергоносителите, алкохола и тютюневите изделия, възлиза на 4,2% при прогноза от 4,1%. През тази седмица инвеститорите следяха признаците за охлаждане на пазара на труда във Великобритания, като безработицата неочаквано нарасна до 4,2% в периода между декември и февруари. Същевременно ръстът на заплатите без бонусите се понижи от 6,1% през януари до 6% през февруари.

ОЩЕ: Инфлацията на Острова се забави до най-ниското си ниво от септември 2021 година

Във вторник гуверньорът на АЦБ Андрю Бейли заяви, че вижда „силни доказателства“, че по-високите лихвени проценти работят за укротяване на темпа на покачване на цените, който осезаемо се е охладил от пика си от 11,1% през октомври 2022 г. Прогнозата на самата централна банка е инфлацията да „спадне за кратко“ до целевото ниво от 2% през пролетта отново да се повиши.

Снимка: iStock

Данните от днес обаче вероятно ще увеличат спекулациите, че инфлацията е по-упорита, отколкото анализаторите предполагаха и че първото намаляване на лихвените проценти от АЦБ може да не се случи толкова скоро.

Икономистите и инвеститорите прогнозират, че през 2024 г. АЦБ ще извърши две намаления на лихвените проценти от настоящите 5,25%, като се надяват облекченията на паричната политика да започнат през август или септември.

Повдигна се и несигурност относно пътя на централните банки по света предвид признаци на продължаващ инфлационен натиск в САЩ, като анализаторите се съмняват кой ще изпревари Федералния резерв.

Посоката на САЩ

Снимка: iStock

Камил дьо Курсел, ръководител на европейската лихвена стратегия в BNP Paribas, заяви пред CNBC, че последните данни сочат, че Великобритания „върви в посоката на САЩ“ и са риск за предишния ѝ призив за лихва през юни изрязани от BOE.

„Въпреки че данните за труда са изненадани в обратна посока, статистиката предупреди, че месечните данни може да са изкривени от методологични проблеми. Това означава, че Комитетът по паричната политика на АЦБ ще бъде много по-фокусиран върху възходящите изненади за растежа на заплатите и услугите“, каза де Курсел.

Някои очакват рязък спад на инфлацията през следващия месец заради годишното въздействие на цените на комуналните услуги.

ОЩЕ: Великобритания премахва митата върху вноса на над 100 продукта

Рут Грегъри, зам.-главен икономист на Великобритания в Capital Economics, очаква печатът да падне под целта от 2% през април и каза в бележка от сряда, че АЦБ може да избере понижение през юни, ако инфлацията продължи да намалява през следващите месеци. Но рисковете от твърдост в стила на САЩ или инфлация, подхранвани от геополитическото напрежение в Близкия изток, са високи, добави тя.

Британският финансов министър Джеръми Хънт, който се готви за национални избори тази година, заяви в социалната платформа X, че данните за инфлацията са „добре дошли“.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Икономист каза какви ще са щетите за бюджета от забраната на рекламата на хазарт

Новите блокове на АЕЦ "Козлодуй": Свършеното досега

КРИБ: С промените при рекламата на хазарта ще настъпят трайни неблагоприятни последици

Инфлацията в най-голямата икономика в Европа изненадващо се ускорява

Нов директор на Агенцията по кадастър

Кофас: В България за първи път от години намаляват фалитите

"Булгаргаз" очаква по-ниска цена на газа за май

Бившият директор на “Ел Би Булгарикум” твърди, че сегашното ръководство е с изтекъл мандат

Удар по свободата на медиите: Журналист за ефекта от забраната на реклама на хазарт

Радев се намеси: Вето върху текстове на Закона за инвестициите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика