Испания и Португалия най-вероятно ще бъдат наказани с глоби за свръхдефицит

1155
Испания и Португалия най-вероятно ще бъдат наказани с глоби за свръхдефицит
Снимка: Getty Images / Guliver

Финансовите министри на еврозоната се съгласиха официално да декларират, че Испания и Португалия нарушават правилата на ЕС за обществените разходи. Това е ключова стъпка към евентуално налагане на безпрецедентни санкции срещу членове на еврозоната.

"Днес (12 юли) членовете на еврозоната ще гласуват в подкрепа на препоръката на комисията единодушно", заяви Йерун Дейселблум, който е лидер на групата на 19-те финансови министри на страните от ЕС, които използват еврото.

ИПИ: България трябва да приеме еврото колкото може по-късно

България трябва да приеме еврото колкото може по-късно. Това каза икономистът Десислава Николова от Института за пазарна икономика. По...

Припомняме, че през месец май Европейската комисия за пръв път в историята на ЕС отложи откриването на процедури по прилагане на финансови санкции в размер до 0,2% от брутния вътрешен продукт против членки на общността, в дадения случай Испания и Португалия, за неизпълнение на изискванията на Пакта за стабилност и повишението на допустимото равнище на дефицит в държавния бюджет, който не трябва да надхвърля 3%. Тогава еврокомисарят по икономическите и финансовите въпроси Пиер Московоси заяви, че ЕК „ще се върне към разглеждане на този въпрос в началото на юли”. Московиси отбеляза, че Испания и Португалия са получили още 12 месеца толеранс, за да нормализират положението си.

Испания трябва да съкрати бюджетния дефицит от 5,1% през 2015 година на 2,5% през 2017 година. Португалия – от 4,2% – на 2,3% още тази година, тъй като дадената й по-рано отсрочка изтече през декември.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com