ИСС: Дистанционната работа ограничи загубите от пандемията

3577
ИСС: Дистанционната работа ограничи загубите от пандемията
Снимка: iStock/Guliver

В условията на пандемия от COVID-19 работата от разстояние допринесе за това българската икономика да продължи да функционира, заетостта да бъде запазена, а загубите - ограничени. Това се казва в становище "Ефекти от прилагане на работата от разстояние в България" на Икономическия и социален съвет, цитирано от Монитор

За този период делът на работещите от разстояние в рамките на Евросъюза се увеличи от 5 до около 40%. Проучване на Съвета на жените в бизнеса в България показва, че 25% от работещите ще продължат в дистанционен режим на работа 2-3 дни седмично, което е 7 пъти повече от преди COVID-19.

ИСС иска ускорен ход към чакалнята на еврозоната

Със становище за ускоряване на подготовката на България за членство в ERM-II настояха партньорите от Икономическия и социален съвет. ...

"Очевидно е, че от пандемията трябва да се извлекат много поуки, на основа на които да се увеличат възможностите и да се премахнат рисковете, свързани с работата от разстояние, като се отчита преходът на икономиката към цифровизация и към по-устойчиво развитие. Това би било гаранция за успешно адаптиране на пазара на труда към новите предизвикателства и осигуряване на дигитална гъвкавост", се казва в становището.

От ИСС предлагат да се създаде специална междуведомствена работна група за необходими изменения и допълнения в нормативната уредба, касаеща работата от разстояние.

Съществена препоръка на ИСС що се отнася до програмния период 2021 - 2027 година е да се прилагат добрите практики, така че европейските средства да достигат бързо до бенефициентите. Съветът счита, че е необходимо да се търсят възможности за предприятията и хората от областите Перник, Кюстендил и Благоевград да имат достъп до справедливо финансиране според техните реални нужди.

Според становището поставената цел за кумулативен реален растеж на БВП от 21.7% до 2025 г. не е достатъчно амбициозна, а трябва да се повиши до минимум 27,63%. В документа са анализирани всички програми към Споразумението за партньорство за периода 2021-2027 г. и са направени препоръки. Според съвета, необходимо е да има повече възможности за хората да минават през дигитални обучения, повече грантово финансиране за фирмите, стимулиране на младите учени, прилагане на иновациите в предприятията, спешни мерки за опазване на чистотата на атмосферния въздух и други. ИСС настоява социалните партньори и гражданското общество да бъдат ангажирани при формулиране на конкретни мерки с европейски средства и тяхното изпълнение.

Близо две трети от работещите от вкъщи не искат да се връщат в офиса

Над 65% от хората, които работят дистанционно в момента, искат да продължат да работят от вкъщи. Общо 58% пък заявяват, че ще търсят но...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Отлагането на либерализацията на тока ще ни коства милиарди от Европа: Говори Атанас Пеканов

Официално: Над 1,1 милиарда е печалбата ни от "Турски поток" досега

Енергийният министър заминава за Турция да предоговаря с "Боташ"

Най-големият безмитен магазин в България отвори врати

Повече компании в България смятат да наемат нови служители през летния сезон

ЕЦБ: Очакванията за инфлацията на потребителите в еврозоната вървят надолу

Гвоздейков подписа с поляци за доставка на 7 двуетажни влака

Забрана за рекламата на хазарт мина на първо четене със заявки за бързо приемане

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 20.04-26.04.24

Евтим Милошев очаква успешен летен сезон

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика