Изненада: Първият одит "на трупчета" показва, че кредитните досиета на КТБ липсват

2339
Изненада: Първият одит "на трупчета" показва, че кредитните досиета на КТБ липсват
Снимка: Actualno.com/Румен Скрински

Проверките на описите на имуществото на КТБ са показали липсващи кредитни досиета на фалиралата банка.

Това показва част от справката на одитния доклад за фалита на КТБ девет години по-късно, който днес Сметната палата публикува официално. Одитът бе възложен в началото на 2022 г. и е първият, който новоизбраният председател на палатата Димитър Главчев публикува.

Одитът засяга дейността на Фонда за гарантиране на влоговете в банките (ФГВБ) - институцията, контролираща синдиците на КТБ за действията и бездействията им по осребряването на активите на източената банка в периода 2016 – 2020 г.

Именно от доклада става ясно, че в проверените описи на имуществото на КТБ, направени през април 2015 г. (веднага след обявения от съда фалит на банката), липсват кредитните досиета, които са сред основните документи, въз основа на които фалиралата банка може да си върне част от имуществото, пише Mediapool.

Одиторите са установили липсата на описани недвижими имоти и описи на наличните ценни книги в помещенията на КТБ. Фондът е отговорил на палатата, че част от ценните книги са били иззети от прокуратурата преди запечатването на банката. Копия на протоколите, с които са иззети ценните книги, обаче не са приложени към описите по Закона за банковата несъстоятелност.

ОЩЕ: ВАС рестартира делото за лиценза на КТБ

"В протоколите и описите липсва информация дали органите на прокуратурата са иззели всички ценни книги, собственост на банката, и евентуално къде (в помещения на банката или във владение на трети лица) се намират ценните книги, които не са иззети", коментират одиторите.

Открита е и липса на "описани договори и вземанията на банката, вкл. липсват данни и информация за кредитните досиета, налични в банката към датите на изготвянето на описите по чл. 50 от ЗБН, както и за самите договори за банков кредит, наличната документация по предоставените кредити, предоставените обезпечения по кредитите и др.". Одиторите уточняват, че в отделни случаи е прилагана справка за броя папки с кредитни досиета, но без информация за кредитите (кредитополучател, дата, размер и т.н.) и за съдържащите се документи в кредитните досиета.

По отношение на физическото съхранение на описите е констатирано, че същите се съхраняват в помещение на ФГВБ със специален достъп, на хартиени носители в кашони и хартиени папки, без да са етикетирани и номерирани или да имат общ опис, който да позволява тяхната пълнота и проследимост.

По информация на ФГВБ основната причина за липсата на описани кредитни досиета, ценни книги и други договори и документация на КТБ се дължи на това, че цялата процедура по запечатване, разпечатване, описване на имуществото, която включва значителен обем от работа, е извършвана в кратък период. Според фонда "следва също така да се съобразява фактът, че договорите за кредит, за депозит, както и всички други обичайни банкови дейности се съхраняват предимно на електронен носител, което според фонда гарантира тяхното коректно съхранение".

В конфликт на интереси ли е шефът на фонда?

Докладът започва с проблемите около непрозрачния избор на ръководство на фонда и наличието на законов пропуск, който прави шефовете на фонда неподвластни на законодателството за конфликт на интереси.

Сметната палата разкрива, че синдиците на КТБ Ангел Донов и Кристи Маринова са плащали регулярно възнаграждение за правно обслужване на адв. Веселин Матев, докато баща му Матей Матев е председател на ФГВБ, от който се очаква да контролира въпросните синдици. Самият Матев – старши работеше по договор за синдиците на КТБ, преди да стане техен контрольор през март 2019 г.

На 1 януари 2019 г. синдиците са сключили договор за правно обслужване със сина му Веселин, става ясно от одита. По неофициална информация на Mediapool първоначално ежемесечното възнаграждение е било сравнително ниско – 2500 лв., но впоследствие е увеличено на 6000 лв. с ДДС, а към края на 2021 г. е предложено то да се вдигне на 12 000 лв. с ДДС. Този разход е бил част от бюджета на синдиците за разходи по несъстоятелността на КТБ, които ежемесечно са одобрявани от управата на ФГВБ, пишат още колегите от Mediapool.

ОЩЕ: Новият директор на Сметната палата ще изиска одитите "на трупчета"

През 2021 г. фондът е одобрил анекс за увеличаване на възнаграждението на Матев-младши, а през юни 2020 г. са гласувани допълнителни 60 000 лв. с ДДС за адв. Матев за постигнати резултати по делото, по което КТБ си върна 125 млн. евро в масата на несъстоятелността от покупката на БТК. В тези два случая Матев – старши си е правил отвод при гласуването в управата на ФГВБ, защото са свързани с възнаграждението на сина му.

Без да се притеснява от разкритията, дни преди парламентарните избори на 2 април тази година правителството на Гълъб Донев преназначи Матей Матев за нов 4-годишен мандат, начело на фонда. Той е съпруг на говорителя на Централната избирателна комисия Росица Матева.

Към днешна дата няма информация дали Веселин Матев продължава да работи на договор с контролираните от баща му синдици.

Мандатът на зам.-председателя на ФГВБ Нели Кордовска, която като ръководител на банковия надзор в БНБ изтегли на каса в последния възможен момент влога си от КТБ вечерта преди затварянето на банката през 2014 г., е изтекъл още на 4 февруари 2019 г. и оттогава няма решение за преизбирането ѝ, установява още Сметната палата.

Одиторите констатират, че законът не предвижда особена процедура за номиниране на председателя и зам.-председателя на ФГВБ, но световните стандарти изискват членовете на подобни фондове да са почтени, независими и да не са свързани с потенциални реални или въприети конфликти на интереси.

ОЩЕ:Цветан Цветков: Махнаха ме за доклад, свързан с КТБ

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Отлагането на либерализацията на тока ще ни коства милиарди от Европа: Говори Атанас Пеканов

Официално: Над 1,1 милиарда е печалбата ни от "Турски поток" досега

Енергийният министър заминава за Турция да предоговаря с "Боташ"

Най-големият безмитен магазин в България отвори врати

Повече компании в България смятат да наемат нови служители през летния сезон

ЕЦБ: Очакванията за инфлацията на потребителите в еврозоната вървят надолу

Гвоздейков подписа с поляци за доставка на 7 двуетажни влака

Забрана за рекламата на хазарт мина на първо четене със заявки за бързо приемане

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 20.04-26.04.24

Евтим Милошев очаква успешен летен сезон

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика