Жельо Бойчев: Гърция има един интерес за газа, ние - друг

19084
Жельо Бойчев: Гърция има един интерес за газа, ние - друг

Откъде ще дойде газ за планирания газов хъб до Варна? Този въпрос зададе червеният депутат Жельо Бойчев на народния представител от ГЕРБ и заместник-председател на парламентарната енергийна комисия Валентин Николов.

Най-лошият сценарий за България е на път да се случи – с „Турски поток” България да бъде заобиколена, подчерта Бойчев в предаването „Още от деня”. И попита – какъв е статутът на „Южен поток” в момента? Юридически проектът не е спрян, Бойко Борисов няма вина за сегашното положение, подчерта Николов.

Ще търсим милиардите за газовия хъб от Европа, твърди енергийният министър

2,2 млрд. евро за нова инфраструктура и 140 млн. евро за модернизацията на вече съществуващата – това е цената на идеята България...

Добре е да бъде защитаван националният интерес, а сега сме готови за едно потупване по рамото и за една снимка да зачертаем възможността България да бъде реален разпределител на природен газ за Европа, убеден е Бойчев. Надявам се да стане чудо, с „Южен поток” имаше съвпадение на интереси, не само с Русия. Но сега Гърция има един интерес, ние имаме друг, Турция трети, Румъния – четвърти, каза Бойчев. Така той потвърди думите на енергийния експерт проф. Атанас Тасев, който също посочи, че с Гърция ще сме конкуренти по отношение на шанса да се превърнем в разпределител на газ за Европа.

Държавна борса за електроенергия

С внесените промени в Закона за енергетиката ГЕРБ иска да направи стъпката към свободен енергиен пазар. Трябва обаче първо да оправим дългосрочните договори за изкупуване на ток – тези с американските централи, с възобновяемите източници т.е. т.нар. високоефективни производства, обясни Николов.

Радвам се, че колегите от ГЕРБ възприеха неща като да не могат да ти спрат тока, без да те информират, посочи Бойчев.

Изграждаме Вертикален газов коридор с Румъния и Гърция

На среща в София бе учредена Група на високо равнище за изграждане на газовите връзки в Централна и Югоизточна Европа. Предвижда се т...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика